Blog | Gluténmentes övezet
2014. Október 17. 17:04, péntek
Glutén-és laktózmentes hólabda
Hólabda, kozák sapka..szerintem teljesen mindegy hogy hívjuk, egy a lényeg: hogy nagyon finom! :)
Az eredeti recept Marika blogján található, glutén-tej és tojásmentes verzióban.
Én annyit változtattam a recepten, hogy laktózmentes tejet használtam és a tésztáját más fajta gluténmentes lisztből készítettem...
A tészta hozzávalói:
- 180 gr Schär mix C liszt
- 70 gr Schär mix B liszt
- 100 gr cukor
- fél tasak sütőpor
- fél kk szódabikarbóna
- 1 tk citromlé
- 260-270 ml víz
- 5 ek olaj
- 1 csomag vaníliáscukor
- 4 ek Szerencsi cicás kakaópor
A pudinghoz:
- 4 dl laktózmentes tej
- 1 csomag Dr. Oetker vaníliás pudngpor
- 2 ek cukor
A vajas krémhez:
- 70 gr Vitador margarin
- 100 gr porcukor
A csokimázhoz:
- 4 ek víz
- 4 ek cukor
- 4 ek Szerencsi cicás kakaópor
+ 1 csomag gluténmentes kókuszreszelék.
A tészta hozzávalóiból a szárazanyagokat egy tálba mértem, összekevertem. Hozzáadtam a vizet, olajat és a citromlevet. A kész masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöttem.
Közben elkészítettem a pudingot, amit miután kihűlt, hűtőbe tettem. A vajat a porcukorral habosra kevertem és azt is hűtőbe tettem. A csokimázhoz a vizet a cukorral felforraltam, hozzáadtam a kakaóport, alaposan összelevertem, forraltam rajta még egy keveset és levettem a tűzről. A két krémalapot alaposan összekevertem.
A piskótábólegy pogácsaszaggató segítéségévelköröket szaggattam, a köröket félbevágtam, megkentem a pudingos vajas krémmel, rátettem a tetejét, sapkáját :) és a krémmel körbe is kentem, majd kókuszreszelékbe forgattam. A tetejükra a csokimázból vékony réteget húztam.
Nem nagyon találok szavakat... ugyan olyan finom, mint a hagyományos, nem gluténmentes verzió. Köszönöm Hidi Marika a receptet :)