Városlista
2025. január 12, vasárnap - Ernő

Blog | Gluténmentes övezet

2014. Augusztus 28. 11:26, csütörtök

Glutén- és laktózmentes kakaós koszorú

Glutén- és laktózmentes kakaós koszorú

..avagy az ostoros rétes újratervezve..

Az ostoros kalács az egyik kedvencem a kelt tészta variációk közül. A tésztája könnyű, másnap is (már ha megéri) finom puha. Ma úgy döntöttem, ismét ezt a tésztát használom a kakaós koszorúhoz, bár némi kis változtatást eszközöltem és most fél adagból készítettem, ezért leírom még egyszer a receptet..

A tészta hozzávalói a következők:

- 280 gr Nutrifree Mix per Pane liszt
- 20 gr Nutrifree Mix per Dolci süteményliszt
- 1 dl laktózmentes natur joghurt
- 1 dl laktózmentes tej
- 2,5 dkg friss Budafoki élesztő
- csipet só
- 30 gr cukor
- 1 tojás sárgája+ 1 kisebb egész a kenéshez
- 1 ek olaj

A kakaós krémehez kell:

- 12,5 dkg Vita Do'r glutén- és laktózmentes margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 1 púpos evőkanál Szerencsi cicás kakaópor

Langyos tejben pici cukorral felfuttattam az élesztőt, a tészta hozzávalóit (az olaj kivételével) a dagasztógép táljába mértem és kidagasztottam. Miután összeállt a tészta, hozzáadtam az egy evőkanál olajat és még kb. 3 percig hagytam a gépet dolgozni. A kész tésztát hagytam kelni kb. 40-45 percet. Közben elkészítettem a csokis tölteléket...

A krémhez a margarint mikróban megolvasztottam, egy nagyobb tálba öntöttem, hozzáadtam a porukrot és a vaníliás cukrot, alaposan kikevertem, majd hozzáadtam a kakaóport is és ezzel együtt még egyszer csomómentesre kevertem.

Miután a tészta megkelt, rizsliszttel megszórt szilikon lapon téglalap alakúra nyújtottam,megkentem a kakaós töltelékkel...

...a hét hosszabb szélét behajtottamés szorosan, mintha bejglit készítenék, feltekertem. Kör alakúra formáztam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem...

Hagytam még kelni 30 percet, majd tetejét felvert tojással lekentem...

és 190 fokon betettem a sütőbe sülni, kb. 30 perc alatt kész lett.

Szó ami szó, nem a szépségéről híres, és most is hasonlóan jártam, mint az ostoros kalácsnál, mert a töltelék teljesen szétnyomta a tésztát, ami egyénként egyáltalán nem baj, csak kissé laposabb lett a kelleténél. De így is nagyon-nagyon finom! :)

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen