Blog | Gluténmentes övezet
2014. Június 17. 09:50, kedd
Glutén-és laktózmentes korpás zsemle
..háromféle lisztből készült, egészségesebb verzióban :)
Ma háromféle lisztet kevertem össze és abból készítettem zsemlét, korpásat. Van a Nutrifree lisztnek egy korpás verziója, rostokkal dúsítva, ma ő volt a fő alany a zsemléim elkészítésénél.
Hozzávalók a következők:
- 160 gramm Nutrifree Mix per Pane liszt
- 60 gramm Farmo LP Low Protein liszt
- 80 gramm Nutrifree Mix per Pane Fibra lisztkeverék, ő lenne az:
- 1 csapott tk só
- 1 tk cukor
- fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- 50 ml langyos laktózmentes tej
- 150 ml langyos víz
- 1 tk psyllium
- 1 tk citromlé
- 3 ek olaj
A háromféle lisztet a dagasztógép táljába mértem, hozzáadtam a porélesztőt, a cukrot, sót, psylliumot, majd a langyos tejet+vizet, bekapcsoltam a gépet és hagytam dolgozni. Miután összeállt a tészta, beletettem az olajat is és dagasztottam még kb. 5 percig.
Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral majd vizes kézzel a tésztából gonbócokat formáltam és a tepsibe pakoltam őket, tetejüket éles késsel bevágtam. Összesen 300 gramm liszttel dolgoztam, ebből az adagból 6 gombócom lett..
50 fokos sütőbe tettem őket és hagytam kelni úgy 40-50 percen át...
kb. 20 perc után már ekkorák voltak...
Miután megfelelőnek találtam a méretüket, kivettem a megkelt zsömiket a sütőből és tetejüket lekentem olajjal... (csak halkan megjegyzem, hogy akkorára nőttek kelesztés alatt, hogy majdnem összeértek és a tepsit kitöltötték)...
Itt már le van kenve olajjal:
190 fokra állítottam a sütőt és kb. 35-40 percig sütöttem, de én mindig leírom ide, hogy elsősorban nem az időt figyelem, hanem a színüket! :)