Blog | Gluténmentes övezet
2014. Szeptember 02. 18:10, kedd
Glutén- és laktózmentes tökmagos kifli konjac liszttel
..legújabb felfedezésem...
Jó ideje olvasom több, diétával foglalkozó oldalon, hogy egyre többen használják a konjac lisztet. Ez egy gluténmentes, színtelen, szagtalan anyag. Helyettesíti a hagyományos liszteket és keményítőket.Liszt formájában többféleképpen felhasználható, példáulsűrítésére, maglisztekből készült sütemények, kenyerek állagának javítására. , Most én is kenyér tésztához használtam, nagyon kis adagban, mert még csak ismerkedünk :)
A tökmagos kifli hozzávalói a következők:
- 200 gr Schär Mix B kenyérliszt
- 100 gr Beiker liszt
- 250 ml laktózmentes tej
- 15 gr friss Budafoki élesztő
- 1 tk só
- 1 kk cukor
- 1 tk citromlé
- 2 ek tökmag
- 1 kk konjac liszt
- 3 ek olaj
A langyon tejben kevés cukor hozzáadásával felfuttattam az élesztőt. A kifli hozzávalóit, az olajon kívül a dagasztógép táljába mértem, hozzáönöttem a felfutott élesztős tejet, majd bekapcsoltam a gépet és elkezdtem dagasztani a tésztát. Miután összeállt, hozzáadtam a 3 evőkanál olajat és még kb 5 percig dagasztottam. Egy tepsit sütőpapírral kibéleltem, a tésztából olajos kézzel gombócokat vettem, kézzel háromszög alakúra formáltam...
..és a hosszabbik felétől feltekertem..
Majd kifli alakúra formáztam...
50 fokos sütőben kelesztettem 30 percet. Kb. 10 perc után már ilyen szép nagyok voltak...
A fél óra leteltével a kiflik tetejét olajjal lekentem, egyikre szezámmagot is szórtam, majd 180 fokos sütőben sütöttem 8-10 percet, utána visszavettem a hőmérsékletet 160 fokra.
Kb.35 percet sütöttem, de a sütési idő mindig sütőfüggő!!!
Ilyen szép lett a közepe: