Blog | Gluténmentes övezet
2014. Augusztus 04. 12:24, hétfő
Glutén-és laktózmentes töltött korongok
Újraterveztem a grissinit..
A nemrég készített grissinim nagy sikert aratott, már sokszor megsütöttem, de most újraterveztem az alapanyagokat!
Az alap tészta ugyan az, mint a pizzakrémes grissininél, de azért leírom..
- 250 gr Nutrifree Mix per pane liszt
- 7 g friss Budafoki élesztő
- 200 ml víz
- 1 csapott kk só
- pici cukor az élesztő futtatásához
- 2 ek olaj
Kenéshez:
- 1 ek Univer pizzakrém
- 1 ek Univer ketchup
- 1 tk laktózmentes tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
A langyos vízben az élesztőt pici cukorral felfuttattam. A tészta hozzávalóit a dagasztógép táljába mértem, hozzáadtam a felfutott élesztős vizet majd bekapcsoltam a gépet és kb 10 percig dagasztottam a tésztát. Sütőpapírra borítottam és hagytam kelni kb. 35- 40 percet. A megkelt tésztát két részre osztottam, az egyik felét enyhén rizslisztezett szilikon lapon kb.4-5 mm vékonyra, téglalap alakúra nyújtottam, lekentem a pizzakrémes, ketchupos, tejfölös keverékkel, rászórtam az összenyomott fokhagymát és egy éles késsel kb. 1 centi széles csíkokat vágtam belőle. A tészta csík két végét egymásra hajtottam, megcsavartam, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem. Ez volt az egyik módosított verzió, mert most fokhagyma is került bele.
A tészta másik felét kör alakúra nyújtottam és egy pohárral korongokat szaggattam belőle. Glutén-és laktózmentes sonkát és trappista sajtot apróra kockáztam, a maradék pizzakrémes-ketchupos-tejfölös keverékkel lekentem a korongokat, rászórtam a sonkát és a sajtot...
..majd lefedtem egy tészta koronggal és a széleit jól összenyomtam...
Visszatoltam a sütőbe őket még kb. 10 percre, majd tetejüket olajjal lekentem és légkeveréses sütőben 190 fokon megsütöttem. Annyira finom illat áradt ki a sütőből mindvégig, elég nehezen tudtam kivárni, hogy kész legyen az alkotásom! :)
A grissini 10-12 perc alatt megsül, azt kivettem a sütőből, a korongokat pedig még hagytam hogy szépen piruljanak..