Blog | Gluténmentes övezet
2015. Január 12. 13:04, hétfő
Glutén-és tejmentes dán birós
..diós, mogyorókrémes és kakaós töltelékkel
Az ötlet Abroszra Való blogjáról származik :) Itt megtalálható hagyományos liszttel és tejjel készítve.Én 30 deka liszttel dolgoztam és teljesen tejmentessé tettem ezt a brióst. Íme az én variációm...
Hozzávalók a tésztához, ami teljes egészében megegyezik az ostoros kalácsom tésztájával. Abban még sosem csalódtam, ezért is használtam újból.
- 300 gr Nutri free Mix per Pane liszt
- 1 dl rizstejszín
- 1 dl risztej
- csipet só
- 30 gr cukor
- 1 csomag Dr. Oetker porélesztő
- 1 tojás sárgája
- 1 ek olaj
A töltelék lehet bármi, kinek mi ízlik, mit szeret. Én most tejmentes mogyorókrémmel, kakaó krémmel és diókrémmel töltöttem.
A tészta hozzávalóit tálba mértem és alaposan kidagasztottam. Majd hagytam 35-40 percet kelni. Miután megkelt a tészta, kisebb, kb. fél öklömnyi dabokat csíptem belőle és rizsliszttel megszórt szilikon lapon kb. fél centi vastagra nyújtottam, közepére tettem a diós töltelékből...
..majd mindkét oldalát, jobbról és balról is összecsíptem, alaposan összenyomkodtam...
Újból kinyújtottam (bár nekem nem sikerült épségben tartani a tésztát, több helyen elszakadt, ezért nagyon óvatosan kell doglozni vele)...és egy éles késsel bevágtam, de nem vágtam át a tészta réteget..
Majd ellentétes irányban megcsavartam és muffin formába tettem. Hagytam kelni még negyed órát és tetejüket felvert tojással lekentem...
A kakaós verzió is ugyan így készült...
Nyújtottam..
..töltöttem, nyújtottam, bevágtam...
..csavartam és formába tettem. Kelesztés után pedig egész tojjással lekentem.
Negyed óra alatt megsültek, 180 fokon.
Belül pedig ilyen..
Ezt a brióst eredetileg muffin formában, illetve muffin papírban kell(ene) sütni, de nekem nem volt olyanom itthon, igazából nem nagyon sütök muffint, ezért szilikon formába tettem a tésztát.