Blog | Gluténmentes övezet
2014. November 15. 13:28, szombat
Glutén- és tejmentes diós bejgli
Ahol csak lehet, szétrepedt! De ettől még nagyon-nagyon finom! :)
Már akkor tudtam hogy kemény fába vágtam a fejszémet, amikor eltreveztem hogy bejglit fogok sütni. Egy évvel ezelőtt már próbálkoztam, akkor más fajta lisztből, de az a verzió is megrepedt... és sajnos ez a mostani is. De nem adom fel :)
Az erdeteti receptet, ami szintén gluténmentes Rekaye blogján találtam, itt.Én más lisztből készítettem és tej helyett mandulás rizstejet használtam. Természetesen aki fogyaszthat tejterméket, az nyugodtan csinálja normál tejjel.
A tészta hozzávalói:
- 200 gr Nutri free Mix per Pane liszt
- 50 gr Nutri free Mix per Dolci süteményliszt
- 80 gr Vitador glutén- és tejmentes margarin
- 35 gr porcukor
- fél tasak szárított Budafoki élesztő
- 1 tojás sárgája
- 50 ml Joya mandulás rizstej
- csipet só
- 1 tojás a kenéshez
A töltelék hozzávalói:
- 300 gr darált dió
- 1 citrom reszelt héja
- 100 ml Joya mandulás rizstej
- 100 gr cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kk őrölt fahéj
Az eredeti recept töltelékében van birsalma is, én azt kihagytam.
A tészta hozzávalóit összegyúrtam és fél órára hűtőbe tettem..
Közben elkészítettem a tölteléket. A tejet a cukorral felforraltam, hozzáadtam a reszelt citromhéjat, a darált diót és a fahéjat is. Alaposan összekevertem és kihűtöttem.
A tésztát vékonyra (kb.4-5mm) nyújottam, (vagyis csak szerettem volna, mert ahol csak tudott, törött a tészta, de azért megküzdöttem vele) ..megkentem a töltelékkel ...
...a két rövidebb végét behajtottam és feltekertem..
Ezt a fotót azért készítettem, mert már itt a tekerésnél is látszott, hogy elrepedt a tészta..tény és való, hogy nem spóroltam a töltelékkel! :)
A bejglit sütőpapírral bélelt tepsibe tettem...
...tetejét tojás sárgájával lekentem és hideg helyen hagytam pihenni egy teljes órát...
Az egy óra leteltével tojásfehérjével kentem át, majd újabb egy órát pihent hideg helyen.
A második óra leteltével bekapcsoltam a sütőt, 160 fokra állítottam, a bejglit több helyen jó mélyen megszúrtam és betettem süln kb. 25 percre.
10-12 perc utám már látszott, hogy kezd megrepedni :(
Persze így is nagyon finom és aki dolgozott már gluténmentes lisztkeverékkel, az tudja, hogy nem egyszerű folyamat ez és bizony komoly mérgelődés folyik ilyenkor a konyhában! :)
Ebből az adagból két kisebb rúd készülhet, én egy nagyot csináltam, mert így is elég nehéz volt dolgozni a tésztával!