Blog | Gluténmentes övezet
2014. November 22. 11:15, szombat
Glutén- és tejmentes kürtöskalács
Sütés közben az illata mindent visz!!! :)
Puskás Betti blogjáról származik a recept, amivel már nagyon régóta szemezek. Ma rávettem magam, hogy elkészítsem. Komolyan mondom, valami isteni illatok áradtak a sütőből, miközben készült... :) A recept Betti blogján itt található!
Én annyit változtattam, hogy tej helyett mandulás rizstejet használtam, egyébként követtem Betti leírását.
Itt az én verzióm..
Hozzávalók:
- 250 gr Mester süteményliszt
- fél csomag Budafoki porélesztő
- 25 gr Vitador margarin
- 1 ek cukor
- 2 dl Joya mandulás rizstej
- fél csomag vaníliás cukor
- 1 kisebb tojás + 1 a kenéshez
Forgatáshoz:
- Lucullus őrölt fahéj
- kristálycukor
- darált dió
Először is elkészítettem a kürős kalács alapját, vagyis a formát, amire a tésztát lehet tekerni. Betti fantasztikus ötlete alapján colás dobozokat használtam. Alaposan kiöblítettem, majd bevontam alufóliával...
A tészta hozzávalóit dagasztógépben összeállítottam, szépen elvált a tészta az edény falától. Nem kelesztettem, hanem azonnal nyújtottam, méghozzá egy enyhén rizsliszttel megszórt szilikon lapon, kb. 1 centi vastagra...
...majd kb. ujjnyi szélességűre felcsíkoztam..
A fóliával bevont dobozokat olajjal lekentem, erre tekertem rá a tésztacsíkokat...
A tésztát felvert tojjással lekentem és kettőt fahéjas cukorba forgattam...
..másik kettőt pedig cukros dióba..
A kürtös kalácsokat egy magasabb falú tepsibe állítottam...
..és 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütöttem.
Vigyázat! Veszélyesen finom!!! :)Betti nagyon köszi a receptet!!!