Blog | Gluténmentes övezet
2015. Január 02. 17:06, péntek
Glutén- és tejmentes mákos guba
Van az a pillanat, amikor úgy érzed, mindent megadnál érte :)
Amikor az ember lánya végre túl van a karácsonyi forgatagon, amikor már látni sem szeretné a konyhát és semmilyen édességet, akkor mindig van egy kihúzó :) Aki én volnék, mert nekem most kellett mákos guba, nem jövő héten, nem január végén, hanem most! :)
Az ötlet Dobos Beáta blogjáról származik, az eredeti recept itt található! Én annyit változtattam a dolgon, hogy a bagetteket más lisztből készítettem és tej helyett kókusztejet használtam.
Itt az én verzióm..
Hozzávalók 6 db bagetthez:
- 150 gr Schar Mix B liszt
- 100 gr Beiker liszt
- fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- 250 ml langyos víz
- 1 kk só
- 1 kk cukor
- 1 kk citromlé
- 1 ek olaj
A bagett hozzávalóiból rugalmas tésztát dagasztottam, majd olajos kézzel 6 db bagettet formáztam, bagettsütő rácsra tettem..
..és 50 fokos sütőben 30 percig kelesztettem, majd 200 fokon 20 perc alatt készre sütöttem...
Hozzávalók a mákos gubához (6 főre):
- 6 db bagett
- 6 tojás
- 12 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 9 dl kókusztej (kókusztejporból készítve)
- 1 citrom reszelt héja
- 3 ek cukor
A kihűlt bagetteket felkarikáztam és egy tálba tettem...
A kókusztejet a citromhéjjal felforrósítottam, majd a tojások sárgáját a még meleg citromos tejbe kevertem, ezzel pedig leöntöttem a kiflikarikákat. A mákot a porcukorral összekevertem és ezt is a kiflikre öntöttem. Egy magasabb oldalú tepsit vajjal kikentem és a masszát beleöntöttem...
180 fokos sütőben 15 percig sütöttem, közben a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá vertem, majd a 15 perc letelte után a mákos guba tetejére simítottam..
Addig sütöttem, amí a hab szép világos barna lett..
Ugye mondanom sem kell, hogy még forrón megkóstoltam :)
Elmondhatatlanul finom, ezer éve nem ettem ilyet!