Blog | Gluténmentes övezet
2014. December 11. 11:31, csütörtök
Glutén-és tejmentes mákos koszorú
..igazi karácsonyi kalács..
Először nem tudtam eldönteni, diósan vagy mákosan készítsem el, aztán valami miatt a mákra esett a választás...hát nem bántam meg! :)
Az eredeti recept itt található, bár abban a verzóban dióval készült, én mégis a mák mellett döntöttem..
Íme az én mákos kalácsom receptje..
A tészta hozzávalói:
- 300 gr Nutri free Mix per Pane liszt
- 1 dl mandulás rizstej
- 2 db tojás
- 50 gr porcukor
- 50 gr Vitador margarin
- fél csomag Budafoki porélesztő
- egy csipet só
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
A töltelékhez:
- 200 gr garantáltan gluténmentes darált mák
- 150 ml mandulás rizstej
- 100 gr cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
A tészta hozzávalói közül a lisztet, sót, porélesztőt, tejet, cukrot, tojásokat, a vanília rúd belsejét a dagasztógép táljába mértem, hozzáadtam a megolvasztott vajat és a tésztát összegyúrtam. Meleg helyen hagytam kelni 40 percet.
Amíg kelt a tészta, elkészítettem a tölteléket.. A mandulás rizstejet cukorral felfőztem, belereszeltem a citromhéjat, végül hozzáadtam a mákot. Alaposan összekevertem és hagytam kihűlni.
Miután megkelt a kalács tésztája, enyhén rizslisztezett szilikon lapon téglalap alakúra nyújtottam, kb. fél centi vastagra...
...és a tölteléket egyenletesen elosztottam rajta...
A tészta szélesebbik felétől kezdtem feltekerni, nem túl szorosan, mert sütés közben még kelni fog...
A feltekert rudat sütőpapírral bélet tepsibe tettem és kör alakot formáztam belőle, a tészta végeket pedig összenyomkodtam...
..éles késsel néhány helyen bevágtam..
A kalács tetejét nem kentem le semmivel, egyből betoltam a sütőbe, 170 fokra, kb.45-50 percre.
40 perc után vettem ki a sütőből..
..majd még forrón a tetejét egy darabka vajjal átkentem..
Nálam a "várd meg míg kihűl" című mondat valahogy mindig elmarad :) így naná hogy még melegen felvágtam...