Blog | Gluténmentes övezet
2014. November 21. 13:19, péntek
Glutén- és tejmentes mákos pite
...avagy próbasütés karácsonyra 2.0 :)
Ma végre megszereztem az Ízek és érzések című magazint. Nagyon jó dolgok vannak benne, ajánlom mindenkinek. Első választásom egy mákos sütire esett, mert hogy végre tudtam venni, minden adalékanyagtól mentes darált mákot, így gondoltam felavatom az új szerzeményem! :) A süti pite tésztája megegyezik az újságban található pite tésztájával, de a máktöltelék az a saját verzióm alapján készült.
Az újságban levő recept egyébként így néz ki:
A tészta hozzávalói a következők:
- 200 gr Nutri free Mix per Pane liszt
- 50 gr Nutri free Mix per Dolci süteményliszt
- 100-120 gr Vitador margarin
- 1 tojás sárgája
- 5 ek víz
A máktöltelék:
- 170 ml Joya mandulás rizstej
- 200 gr darált mák
- 1 tasak vaníliás cukor
- 100 gr cukor
- 1 citrom reszelt héja
A tészta hozzávalóit összegyúrtam és 1 órára hűtőbe tettem. Közben elkészítettem a tölteléket, a rizstejet a cukrokkal felforraltam, hozzáadtam a reszelt citromhéjat és a darált mákot, majd hagytam kihűlni.
A tésztát két részre osztottam, az egyik része kicsit nagyobb legyen, hogy kényelmesen be tudja fedni a mákos tölteléket.. A tészta kisebb részét riszliszttel megszórt szilikon lapon kinyújtottam és több kevesebb sikerrel egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem..
A tészta másik felét is kinyújtottam, ami kellőképpen szakadt és törött mindenfelé, de megoldottam :) darabokban került a mákos töltelék tetejére, ezért hát nem a szépségéről híres most ez a süti :) ...
Tetejét villával megszúrkáltam és felvert tojással kentem le.
165 fokon légkeveréses sütőben sütöttem 40 percet. Nem szép és nem is egyenletes, de nagyon finom! :)