Blog | Gluténmentes övezet
2014. November 13. 10:22, csütörtök
Glutén és tejmentes török perec
Egyszerű kelt tésztából készült sós perec..
Az eredeti receptet Aranymorzsa oldalán találtam. Már nagyon régóta szemezek a receptjeivel, most erre a szezámmagos perecre jutott a választás. Sima, búzás verzióban itt található.
A lisztet gluténmentesre cseréltem, a tejet elhagytam, helyette vizet használtam, itt az én verzióm...
Hozzávalók:
- 300 gramm Nutri free Mix per Pane liszt
- fél csomag Budafoki porélesztő
- fél tk. cukor
- 1,5 ek olaj
- 200 ml langyos víz
- fél tk. só
- szezámmag
- 1 ek cukor
A lisztet dagasztógép táljába mértem, hozzáadtam a sót, a fél teáskanál cukrot, élesztőt, langyos vizet és az olajat, majd kidagasztottam a tésztát. Meleg helyen fél órát hagytam kelni, majd 8 részre osztottam, gobócokat készítettem az adagokból, majd kb. 25 centi hosszú rudakat sodortam belőlük..
..kettőt-kettőt összefontam..
..és kör alakba hajtottam..
50 fokos sütőben 20 percet kelesztettem, majd kevés langyos vízben elkevertem az 1 ek cukrot és lekentem a percek tetejét, utána pedig megszórtam szezámmaggal..
180 fokos sütőben sütöttem 20 percet, majd a 20 perc letelte után vékonyan lekentem a tetejüket olajjal és még 10 percet sütöttem.
Íme a végeredmény :)