Blog | Gluténmentes övezet
2015. Október 05. 17:41, hétfő
Glutén, tej, tojásmentes, ch szegény maglisztes kenyér
Ennek a kenyérnek az alapját a pár hete elkészített maglisztes kenyér adta, aminek eredeti receptjét Gyöngy Anikónak köszönhetek. Kicsit átalakítottam Anikó kenyerét és megsütöttem Zsófinak egy mindenmentes maglisztes, glutén, tej, tojás, szója, zab, kukorica, burgonyamentes kenyeret :)
(recept a képre kattintva elérhető)
Olvasni is hosszú, de annál egyszerűbb elkészíteni :) Ez a Zsófinak készült kenyér annyira tuti lett, hogy magamnak is sütöttem egyet, az pedig így nézett ki (recept a képre kattintva elérhető)
Nagyon-nagyon finom lett!!! Imádtam! Majd mikor ez a kenyérke elfogyott, újabb adagot készítettem, ismét másik recepttel :) ..fő a változatosság ugye :)
(recept a képre kattintva elérhető)
Ma elkészült a 4. verzió :) Ezt is imádom :) a recept a következő:
Hozzávalók:
- 500 ml langyos víz
- 20 gr útifűmaghéj
- 1 púpos tk só
- csipet cukor
- 5 gr Dr. Oetker porélesztő
- 10 gr Mester család burgonyapehely
- 150 gr hajdinaliszt
- 50 gr lenmagpehely
- 50 gr barna rizsliszt
- 30 gr cirokliszt
- 45 gr Mester család kölesliszt
- 1,5 ek tápióka keményítő
- 2 ek kókuszolaj (itt kapható)
Az 500 ml langyos vizet egy mérőpohárral kimértem és beletettem a 20 gr útifüvet. Kanállal összekevertem és hagytam állni 5 percig. (az 5 perces időtartam alatt érdemes többször megkeverni) Ez idő alatt az útifű szépen magába szívja a folyadékot és megdagad, ezáltal egy kocsonyás, sűrű massza lesz a vízből, nem szép látvány :) de fontos szerepe lesz a tészta tugalmasságát illetően. Amíg dagadt a vízben az útifű, addig egy tálba mértem a többi alapanyagot, először a liszteket, a lenmagpelyhet, burgonyapelyhet, hajdinalisztet, barna rizslisztet, ciroklisztet, köleslisztet és a tápióka keményítőt majd az élesztőt, sót, cukrot is hozzáadtam és az egészet egy kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem a vizet amiben az útifű megdagadt és kézi robotgéppel elkezdtem összeállítani a tésztát.Amikor összeált, hozzáadtam a 2 evőkanál olajat is és tovább dagasztottam, kb. 6 percig. Egy 17 centi átmérőjű jénai formát kikentem olajjal, megszórtam rizsliszttel. A tésztát olajos kézzel vettem ki a tálból, kicsit még marcangoltam rajta (ezt nem tudom más szóval írni, mert nem dagasztás volt az már, inkább csak amolyan adjunk formát a tésztának dolog) és a sütőformába tettem. Tetejét vékony pengéjű olajos késsel bevágtam és 50 fokos sütőben 15-20 percet kelesztettem..
Tetejét vékonyan lekentem kókuszolajjal és 190 fokos sütőben 45 percet sütöttem..
Nagyon szép lett :)
Csak órák múlva, teljesen kihűlt állapotban szeleteltem fel! Ez nagyon fontos!!!
Csodaszép, full magos, illatos :)
A sütéseimhez a Mester termékeket a Mester Család biztosítja!
Receptjeim megvalósításában partnerem a: