Blog | Gluténmentes övezet
2014. Április 25. 12:24, péntek
Glutén-és laktózmentes fonott briós
Nagyon-nagyon finom!
A múltkori fonott kalácsom másnapi, harmadnapi állagán felbuzdulva most nekiálltam a briósnak. Nem tekertem, fontam.. húú, ez valami brutálisan finom! :)
A tészta hozzávalói a következők:
- 300 gr Nutri free Mix per Pane liszt
- nem egész egy csomag dr Oetker porélesztő
- 3 ek cukor
- pici só
- 50 gr laktózmentes olvasztott vaj
- 175 ml langyos laktózmentes tej
- 1 kk citromlé
- 1 kisebb tojás a kenéshez
A lisztet a sóval, cukorral elkevertem, a tejet meglangyosítottam, hozzáadtam a porélesztőt, picit kevertem rajta majd a lisztes keverékhez adtam. Dagasztógéppel összeállítottam a tésztát, közben folyamatosan adagoltam hozzá az olvasztott vajat. Miután összeállt a tészta, gombócot formáltam belőle és 50 fokos sütőben hagytam kelni kb. fél órát.
Kelesztés után rizsliszttel megszórt szilikon lapon kézzel átgyúrtam a tésztát, majd kisebb, kb. öklömnyi adagot lecsíptem belőle és vékony, kb. 35 centis kigyókat sodortam...
Óvatosan csomót kötöttem rá..
..majd a jobb oldali tészta szárat alulról a csomó közepébe nyomtam..
A bal oldali tészta csíkot pedig felülről nyomtam a csomó közepébe...
Majd a fonott briósokat sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és visszatoltam az 50 fokos sütőbe kb. 15 percre kelni..
A 15 perc leteltével a briósok tetejét felvert tojással lekentem...
..majd jól megszórtam kristálycukorral..
...és 180 fokos sütőbe tettem sülni. Kb. a fele időnél tetejüket újra átkentem a maradék tojással..
...és tovább sütöttem őket. Időt nem néztem, csak a színüket. Szép világos aranybarna színűre sütöttem!
A belseje ilyen! Finom, puha, illatos!
A 30 dkg lisztből nekem 4, kb.10-15 centi átmérőjű briósom lett!