Blog | Gluténmentes övezet
2013. Október 11. 18:51, péntek
Gluténmentes hatlapos
Mi másból is készült volna, mint gluténmentes lisztből, főleg hogy még soha életemben nem sütöttem ilyet! :) Itt volt az ideje...!
Mi másból is készült volna, mint gluténmentes lisztből, főleg hogy még soha életemben nem sütöttem ilyet! :) Itt volt az ideje...!
Örök kedvenc volt nálam a hatlapos, de mióta lisztérzékeny vagyok, azóta nem ettem. De most rátaláltam erre a receptre egy másik blogban,kicsit átvariáltam, úgymond gluténmentessé tettem! :)
A tészta hozzávalói:
- 50 dkg Schär C liszt
- 1 csomag Dr Oetker sütőpor
- 8 dkg lágy vaj
- 8 dkg porcukor
- 2 dl tej
- 1 ek (rum én nem tettem bele)
A krém hozzávalói:
- 7,5 dl tej
- 2,5 dl tejszín (na én ezt is kihagytam, így összesen 1 liter tejet használtam)
- 12 dkg SchärC liszt
- 5 dkg Szerencsi (cicás) kakaó
- 30 dkg cukor
- 1 ek vanília esszencia (helyette egy csomag vaníliás cukrot használtam)
- 3 dkg vaj
A lisztet összekevertem a sütőporral és a porcukorral, a puha vajjal összemorzsoltam majd hozzáöntöttem a 2 dl tejet és jó alaposan összegyúrtam majd egy rudat formáltam belőle.
A tésztát hat egyenlő részre osztottam...
... majd egy nagy levegőt vettem és megpróbálkoztam a kinyújtásával. Na ez az a manőver, ami inkább kevesebb mint több sikerrel ment, de meglett! :) Aki dolgozott már sikér mentes liszttel, az tudja hogy alig nyújtható, reped, törik, mindent csinál, csak nem nyúlik. De azért sikerült! :) Az eredeti búzás recept szerint nem téglalap alakúra, hanem egy 26 centis csatos tortaforma mintájára kell "nyújtani". Nekem épp a 26 centis van itthon, úgyhogy az alját sablonnak használva, kerek formákat alkottam.
A kerek formát sütőpapírral béleltem és a lapokat valami csoda folytán kés, sodrófa és a saját kezem segítségével (néha még ezek is kevésnek bizonyultak) a lapra fektettem és kb. 8 perc alatt 200 fokra előmelegített sütőben szép világosra sütöttem. Amint a szélük elkezdett barnulni, ki is vettem. Ezt a manővert hatszor egymás után eljátszottam. Miután elkészültem a lapokkal, a krémhez a tejet a cukorral feltettem főni. Eközben a kakaót összekevertem a liszttel, hozzáöntöttem a maradék tejet, a vaníliás cukrot és kézi habverővel csomómentesre kevertem. Miután felforrt a tej, lassan, folyamatos kevergetés mellett a lisztes kakaós keverékhez öntöttem, majd az egészet visszaöntöttem a fazékba és lassú tűzöm folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főztem. A végén hozzákevertem a vajat. A krémet kicsit hagytam hülni, majd egyesével megkentem a lapokat, nagyon óvatosan, mert könnyen törnek!
Már ennél a fázisnál szerettem volna megkóstolni! :)
Ennél a sütinél köztudott, hogy hagyni kell állni, hogy a tészta puhulni tudjon. Jó ötlet az eredeti recept szerint, hogy a csatos tortaformával körbevonjuk a tetejére pedig egy tányért tegyünk. Én is ezt tettem, így pihizett 24 órát....
... és ma szeleteltem fel.
A boldogságom határtalan! Isteni finom lett! Mintha a cukrászdából hozták volna, bár nem olyan szép de ez engem cseppet sem érdekel! Hatlapos, az enyém, én sütöttem! Mind megeszem! :)