Blog | Gluténmentes övezet
2015. Január 08. 15:36, csütörtök
Gluténmentes kenyér
..ötféle lisztből és magkeverékből készült...
Már nagyon rég ettem ehhez hasonló, puha, könnyű bélzetű guténmentes kenyeret, zsemlét. Igazából nem is értem, hogy ez a mai sütés mitől is lett ilyen jó, de nagyon örülök neki :)
Összesen 450 gramm alapanyagból készült, itt a recept.
- 150 gr Schar mix B liszt
- 150 gr Schar Brot-MIx Dunkel (barna lisztkeverék)
- 70 gr Nutri free Mix per Pane liszt
- 70 gr Beiker liszt
- 10 gr Szarvasi rizsliszt
- 1 púpos tk szezámmag
- 1 púpos tk tökmag
- 1 púpos tk napraforgómag
- 1 púpos tk lenmag
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 1 csomag Dr. Oetker porélesztő
- 440-450 ml langyos víz
- 4 ek olaj
A tészta hozzávalóiból dagasztőgéppel egy nagyon könnyű, ragacsos tésztát készítettem. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibéleltem, majd erősen olajos kézzel a tésztából 4 kisebb gombócot formáztam zsemlének, a maradék tésztából pedig egy kenyér formát alkottam. 50 fokos sütőben kb. 40-45 percet kelt a tészta, majd tetejüket vékonyan olajjal lekentem, 200 fokon 10 percet sütöttem, majd visszavettem a hőmérsékletet 180 fokra. Így sült még a zsemle és a kenyér kb. 30 percet. Közben óriásit nőtt, a zsemle teljesen hozzátapadt a kenyér oldalához.. :)
Ajtón keresztül fotóztam...
Majd miután kihűlt, szeleteltem..
Itt pedig a zsemle, aminek az oldala hozzánőtt a kenyérhez :)