Blog | Gluténmentes övezet
2015. Szeptember 17. 16:22, csütörtök
Gluténmentes lisztek, amelyeket én használok
Ennek a bejegyzésnek több apropója is van. Egyrészt azért készítettem el, mert naponta több levelet is kapok olyanoktól, akik a diéta elején járnak és nem ismerik még a gluténmentes étkezés szabályait, lépéseit. Tanácsot kérnek lisztekkel kapcsolatban és mivel nem egy vagy kettő termék van piacon, így inkább készítettem egy bejegyzést azokról a termékekről, amik nekem beváltak, amiket én használok. Másrészt azért is láttam jónak ezt a blogbejegyzést elkészíteni, mert itt tényleg minden egy helyen van, igaz utána lehet a google-ban is olvasni, de az a tapasztalatom, hogy ha az ember hozzászokik egy bizonyos hírforráshoz, akkor nehezen tágít, mert bízik benne hogy egy helyen megtalál mindent! :)
Íme az alábbi lisztek fotóval, leírással ellátva, javarészt ezeket használom, ezekről tudok nyilatkozni, hogy milyen velük dolgozni és milyen a végeredmény.
A sorrendet nem fontossági szempontból készítettem!
Talán a legtöbb diétázónak a kelt tészta készítése a legnehezebb! Így a soron következő lisztek és annak leírása a kelt tészták készítéséhez ad segítséget! :)
A diétám elején a legelső liszt amivel találkoztam az a Schär márka volt. Több multiban is hozzá lehet jutni, illetve táplálékallergia boltokban, bioboltokban, webáruházakban is be lehet szerezni. Én sosem vásárolom Magyarországon, mert szent meggyőződésem, hogy a magyar piacra egy pocsékabb minőség kerül, így mivel közel lakunk a határhoz, Ausztriában szerzem be ezt a lisztet..
A Schar Mix B liszt tökéletes kenyérhez, zsemléhez, kiflihez, édes-és sós kelt tésztához, pizzához, bár én önmagában sosem haszálom, inkább mindig keverem egy másik kelt tészta liszttel.. A termék glutén-és laktózmentes!
Összetevők: kukoricakeményítő, rizsliszt, lupin fehérje, szőlőcukor, almarost, állományjavító: hidroxipropilmetil-cellulóz, só.
A Schär Brot Mix Dunkel gluténmentes, búzamentes, laktózmentes, magas rosttartalmú barna lisztkeverék, ehhez is többnyire Ausztriában lehet hozzájutni, bár talán már van magyar diétás webáruház/üzlet is ahol be lehet szerezni. Nagyon szeretem ezt a lisztet, talán legjobban ezt a Schär termékek közül, mert nagyon finom barna péksütit lehet vele sütni. Használható kenyérhez, zsemléhez, kiflihez.
Összetevők: kukoricakeményítő, lenmagliszt, hajdinaliszt, borsókorpa, rizskorpa, almarost, só, cukor, sürítőanyag: guármagliszt.
A Schär Mix it!Universal gluténmentes, laktózmentes, kukoricamentes és búzamentes lisztkeverék. Akik a kukoricára is érzékenyek azoknak bátran ajánlom. Kenyérfélék, péksütemények vagy akár sütemények készítéséhez is használható ez a liszt, de mivel a nevében is benne van, ez egy univerzális liszt, palacsintához is tökéletes :)
Összetevők: rizsliszt, burgonyakeményítő, cukor, sűrítőszer: hidroxipropil-metilcellúlóz, szentjánoskenyérmagliszt, só, emulgeálószer: zsírsavak mono és digliceridjei.
Ez a szezámos stangli Schär Mix it lisztből készült, a képre kattintva előjön a recept..
..és mivel univerzális lisztkeverékről beszélünk, így palacsintának is tökéletes..
A Nutri-free termékcsalád nagy kedvencem, sokat használom mind a kenyér, süti-illetve a tésztalisztjüket. Kelt tésztához az egyik legjobb szerintem a
Nutri-free Mix per Pane liszt. Extra szűz olívaolajjal készült, glutén-és laktózmentes kenyér, zsemle, kifli, batyu, bukta, csiga, pizza..a teljesség igénye nélkül.. mindegyikhez tökéletes ez a liszt!
Összetevők: kukoricakeményítő, riszliszt, tápióka-keményítő, cukor, növényi rostok, só. Adalékok: guarliszt, E464, élesztőkivonat. Nyomokban mustárt tartalmazhat!
Ez a kenyér Nutir-free Mix per Pane lisztből készült, a képre kattintva megtaláljátok a receptet..
Ez az almás-fahéjas csiga szintén Nutri-free Mix per Pane lisztből készült..
A Mester Család termékeivel 2015 szeptembere óta vagyok közelebbi kapcsolatban! :) A tulajdonossal, Mester Miklóssal van egy közös együttműködésünk, így még nagyon sok tervem és receptem vár megvalósításra az alábbi lisztekből! :)
A Mester házi kenyérliszt glutén, tej, tojás-és szójamentes termék. Alkalmas kenyér, zsemle és kifli készítésére. Nagyon szép, könnyű, lyukacsos és puha tészta készül belőle sütés után.
Összetevők: kukoricakeményítő, kölesliszt, térfogatnövelő anyag (E575, E500ii), stabilizátorok (E410, E412, E464), bambuszrost, oldható növényi rost, antioxidáns (aszkorbinsav).
Az alábbi kenyér Mester házi kenyérlisztből készült, a képre kattintva megtaláljátok a receptjét..
A Mester kelt tészta liszt glutén, tej, tojás-és szójamentes termék. Édes-és sós kelt tésztákhoz egyaránt használható.
Összetevők: kukoricakeményítő, rizsliszt, lenmagliszt, kölesliszt, sűrítőanyag (guárgumi, xanthan, E464), térfogatnövelő anyag (E575, E500ii), bambuszrost, psyllium, borsófehérje.
Ez a csíkos kalács Mester kelt tészta lisztből készült, a képre kattintva elérhető a recept...
Ha sütiről beszélünk, akkor a Mester süteményliszt tökéletes választáslehet minden olyan édes és sós sütemény és pékárú esetében, amikor nyújtható, formázható nyers tésztát kell készíteni. Glutén, tej, tojás-és szójamentes termék.
Összetevők: rizsliszt, kukoricakeményítő, lenmagliszt, borsófehérje, sűrítő anyag (guárgumi, xanthan), psyllium, cukorrépa rost.
Ennek a csíkos krémesnek tésztája is Mester süteménylisztből készült. A képre kattintva megtaláljátok a receptet...
Mint írtam, nyújtható tésztához is tökéletes ez a liszt. Ez a perec tészta is ebből a lisztből készült..
A Mester termékeket az alábbi helyen beszerezhetők:
Kevert tészták esetében szinte mandjnem minden liszt tökéletesen működik, de az egyik legjobb választás a Nutri-free MIx per Dolci glutén, laktóz, tojás és szójamentes süteményliszt édes, sütőporos süteményekhez használható.
Összetevők: kukoricakeményítő,rizsliszt,tápióka keményítő,cukor,növényi rostok,adalékok:guarliszt és E464,só,természetes aromák. Nyomokban mustárt tartalmazat!
Nagyon finom keksz készíthető ebből a lisztből. A képre kattintva előjön a recept..
..és ez a fantasztikus zserbó is Dolciból készült :)
Ha piskótát készítek, akkor azt szinte mindig rizsliszttel teszem. Én a Kenyérvarázs rizslisztet használom, ezt
A legfinomabb piskóta :) Recept a képre kattintva..
Tészta készítéshez, réteshez tökéletes választás a Nutri-free Mix per Pasta Fresca glutén, laktóz, tej, tojás, szójamentes tésztaliszt.
Összetevők: kukoricakeményítő, tápióka keményítő, rizsliszt, kukoricaliszt, adalékok: guarliszt.
Igazi, hamisítatlan nyújtott rétest készítetem már ezzel a tésztaliszttel..
Sokszor váltok ki x mennyiségű kenyérlisztet hajdinával és barna rizsliszttel. Ezekből a Naturbit márkákat használom..
Palacsinta sütésnél a legjobb lisztet ajánlom nektek, a Mester palacsintaport!
Összetevők: rizsliszt, kukoricaliszt, kukoricakeményítő, módosított kukoricakeményítő, kölesliszt, cukor, só.
A világ legfinomabb gluténmentes palacsintája Mester palacsintaporból készíthető el :)
Pizzához szintén tökéletesen vizsgázott a Mester pizzapor.
Összetevők: rizsliszt, burgonyakeményítő, kukoricakeményítő, kölesliszt, sűrítőanyag (guárgumi), só, oregánó.
Egy ideje ismerkedem a Szafi lisztekkel is :) Diétás, szénhidrát-csökkentett lisztek ezek, amelyek tökéletesen beilleszthetőek glutén-, tej-, szója- és cukormentes diétába is.
A legújabb Szafi liszt a Szafi szénhidrát-csökkentő lisztkeverék
Az alábbi pizza Szafi ch csökkentő lisztjéből készült..
Tökéletes édes kelt tészták készíthetők a Szafi nyújtható lisztkeverék édes kelt tésztákhoz
...és ennek a sós verziója a Szafi nyújtható lisztkeverék sós kelt tésztákhoz
Szafi sütőliszt
..és a nagy kedvencem a Szafi Fitt paleo süteményliszt
Egyszerű kókuszgolyó Szafi sütilisztjéből..
Ez a szendvicssütős finomságot is a fent említett süteménylisztből sütöttem..
Egy ideje ismerkedem a Glutenno lisztekkel is. Kollár Anita jóvoltából volt szerencsém kipróbálni az Ő általa összeállított lisztkeverékeket és biztosan állíthatom, hogy a szlogen amit ezekhez a gluténmentes termékekhez kitaláltak, nagyon helyt álló! "Finom kenyér kevés munkával!"
Elsőként a Glutenno Rio barna cipó lisztet próbáltam ki.
Összetevők: kukoricakeményítő, tápiókaliszt, csicseriborsóliszt, cirokliszt, barna rizsliszt, karobpor, sűrítőanyag (xantán, guarmagliszt), növényi rost, antioxidáns (aszkorbinsav).
A várakozásaimat egyenesen felülmúlta, hisze egy igazi, ropogós héjú, puha, lyukacsos bélzetű cipót sütöttem ebből a kenyrből. (a képre kattintva előjön a recept)
Második tesztalanyom a Glutenno Alba fehér cipó lisztkeverék volt.
Összetevők: burgonyakeményítő, tápiókaliszt, rizsliszt, cirokliszt, barna rizsliszt, sűrítőanyag (xantán, guarmagliszt), növényi rost, antioxidáns.
Szabályosan pattogott és ropogott a héja mikor kihűlt állapotban szeleteltem :)
(a képre kattintva elérhető a recept)
Isteni finom pizzát is készítettem a Napoli pizza lisztkeverékből..
Összetevők: rizsliszt, tápiókaliszt, kukoricakeményítő, cirokliszt, csicseriborsóliszt, burgonyakeményítő, sűrítőanyag (xantán, guarmagliszt), növényi rost, antioxidáns (aszkorbinsav)
Vékony tészta, ropogós szél, nagyon finom volt! :)
(recept a képre kattintva)
Remélem mindenkinek testszett az összeállítás és abban is bízom hogy hasznosnak találjátok majd! Ne feledjétek, a fenti összeállítás nem szentírás, csupán az én véleményem! Mindenki úgy állítja össze a kedvenc lisztjeit ahogy szeretné! :)
A többi receptem megtalálható a www.glutenmentesovezet.hu blogon.