Blog | Gluténmentes övezet
2014. Január 05. 19:03, vasárnap
Gluténmentes vajas kifli
Egy év kellett hozzá, de most megvan az a liszt amiből az igazi vajas kifli készül!
Már nagyon rég ettem ilyen finomat! Talán még a búzás sem néz ki ennyire jól! Sokat kísérleteztünk már a csajokkal a kedvenc facebook csoportomban, hogy is lehetne ezt a kiflit elkészíteni... mi kell hozzá, melyik liszt, milyen plusz összetevő, mennyi folyadék, hogy végre nyújtható és tekerhető legyen!
..hát, nekem most asszem' sikerült! :) ..és nagyon-nagyon boldog vagyok!
A vajas kifli hozzávalói a következők:
- 30 dkg Nutri Free Mix per Pane liszt (ő lenne az)
- 250 ml folyadék (nekem felesben laktózmentes tej+víz volt)
- 1 csomag Dr. Oetker szárított élesztő
- 1 tk só
- 10 ml olaj
+ fél csomag olvasztott Spar Free From laktózmentes teavaj a kenéshez
A lisztet a dagasztógép táljába mértem, hozzáadtam a szárított élesztőt, a langyos tejet+ langyos vizet majd bekapcsoltam a gépet, hogy dolgozzon helyettem kicsit :)
Óriási találmány ez a kütyü, csak beleszórom a cuccokat és minden erőfeszítés nélkül összedolgozza nekem, épp olyan állagúra amilyenre szükségem van. Egyébként ez egy Bosch MUM robotgép, megvásárolható itt! :)
Miután egynemű lett a tészta, hozzáadtam a sót és beleöntöttem az olajat is és hagytam tovább dolgozni a gépet.....
Miután összeállt a tészta, rizslisztes kézzel több kicsi cipóra osztottam és kör alakúra nyújtottam, majd cikkekre vágtam. Megkentem olvasztott vajjal és a szélesebb felétől feltekertem, kifli alakúra formáztam. Egy másik kis gombócot szintén kinyújtottam, ezt téglalap alakúra, megkentem olvasztott vajjal, feltekertem egy rúdba. Ebből kettőt csináltam, majd a két vajazott feltekert rudat összefontam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket és 50 fokos sütőben keltek kb. fél órát.
A fél óra letelte után a maradék olvasztott vajjal lekentem a tetejüket és 180 fokon 35-40 percig sütöttem.
Nagy akaraterő kellett hozzá, hogy megvárjam, míg kihűlnek! :) Belül ilyen szép lett a kifli...
...és a fonat is...
Most már nem kísérletezem tovább! Megvan. Finom. Mi kell még? :)