Blog | Gluténmentes övezet
2015. November 01. 16:18, vasárnap
Hajtogatott pogácsa glutén és laktózmentesen Mester lisztekből
Ennek a poginak az alapját egy korábban készített receptem adta. Most Mester lisztekből készítettem a következőképpen..
Hozzávalók:
- 75 gr Mester házi kenyérliszt
- 75 gr Mester kelt tészta liszt
- 30 gr Liga
- 100 ml laktózmentes tejföl
- 3 gr Dr. Oetker porélesztő
- csipet cukor
- 20 ml laktózmentes tej
- 1 db M-es tojás sárgája
- 5 gr só
- 100 gr bacon
Tetejére:
- 1 tojás
- 50 gr laktózmentes reszelt sajt
A bacont kevés olajon megpirítottam, a vajat megolvasztottam, majd a tészta hozzávalóiból dagasztógéppel könnyű, lyukacsos tésztát dagasztottam. A tésztát 50 fokos sütőben kb. 30 percet kelesztettem. Rizsliszttel megszórt szilikon lapon kézzel átgyúrtam, gombóccá formáztam..
..kb. fél centi vastagra nyújtottam a tésztát..
..majd félbehajtottam, megint kinyújtottam és megint félbehajtottam. Ezt a manővert összesen 4-szer játszottam el. Az utolsú hajtogatás után kb. 1-1,5 centi vastagságúra nyújtottam a tésztát, tetejét éles késsel hosszában majd keresztben is bevágtam...
Én egy 2 és 4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggattam ki.
A pogikat sütőpapíros tepsibe tettem és 10 percre visszatoltam az 50 fokos sütőbe..
Tetejüket felvert tojással kelntem le, megszórtam reszelt sajttal..
A 10 perc letelte után feltekertem a sütőt 170 fokra és kb. 15 perc alatt készre sütöttem a pogikat. Érdemes figyelni a színüket, lehet hogy rövidebb idő alatt is elkészülnek.