Blog | Gluténmentes övezet
2015. Szeptember 03. 15:43, csütörtök
Hatlapos Mester süteménylisztből glutén-és laktózmentesen
Ma volt szerencsém személyesen is találkozni Mester Miklóssal, a Mester család termékeinek gyártójával és egyben tulajdonosával. A közös, jövőbeni együttműködésünket tárgyaltuk meg, amit ezzel a hatlapos sütivel koronáztam meg. :) Egyszer, nagyon régen már készítettem ezt a sütit, akkor más lisztből és tortaformában. Most is ugyan ezt a receptet használtam, csak a liszetet Mester süteménylisztre cseréltem, így készítettem..
Hozzávalók:
- 50 dkg Mester süteményliszt
- 1 csomag Dr Oetker sütőpor
- 100 gr kókuszzsír
- 80 g porcukor
- 200 ml laktózmentes tej
- 1 tojás sárgája
- 1 tk rumaroma
A krém hozzávalói:
- 750 ml laktózmentes tej
- 100 gr Szarvasi rizsliszt
- 50 g holland kakaópor
- 300 g cukor
- 1 tk vanília aroma
- 30 gr Liga
Elsőként a krémet készítettem el. 500 ml a tejet cukorral feltettem főni. A kakaót összekevertem a rizsliszttel, hozzáöntöttem a maradék tejet, a vanília aromát és kézi habverővel csomómentesre kevertem. Miután felforrt a tej, lassan, folyamatos kevergetés mellett a lisztes kakaós keverékhez öntöttem, majd az egészet visszaöntöttem a fazékba és lassú tűzöm folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főztem. A végén hozzákevertem a vajat is.
A lisztet összekevertem a sütőporral és a porcukorral, majd a kókuszzsírral összemorzsoltam, hozzáöntöttem a tejet és a tojás sárgáját és jó alaposan összegyúrtam majd egy rudat formáltam belőle. 6 részre osztottam,gombócokat formáztam belőle...
...és rizslisztes szilikon lapon téglalap alakúra nyújtottam...
A tésztát nyújtófa segítségével sütőpapírral tettem, majd egy tepsi hátulján 190 fokos sütőben 6-8 perc alatt egyesével megsütöttem. Miután kihűltek a lapok, megtöltöttem őket a szintén kihűlt krémmel....
A sütit tepsivel lefedtem és pár órára hűtőbe tettem. Legjobb ha egy teljes éjszakát pihen, mert ez idő alatt szépen magába szívja a tészta a nedvességet és könnyen lehet szeletelni.
Íme a végeredmény:
Remélem Miklósnak is ízlett! :)