Blog | Gluténmentes övezet
2015. December 12. 11:37, szombat
Pilóta keksz glutén és tejmentesen
Megint Glutenno nap van :) Most kétféle lisztből készítettem a Glutenno weboldalán található receptből Pilóta kekszet! Hmm...ha tudnátok amit én már tudok :) Isteni F I N O M kekszet sütöttem párizsi krémmel töltve :)
Hozzávalók:
A barna kekszekhez:
- 250 gr Glutenno RIO lisztkeverék (itt kapható)
- 2 púpozott ek (14 g) cukrozatlan kakaópor
- 150 gr Liga
- 100 gr porcukor
- nagyonbb csipet só
- 1 db M-es tojásfehérje
- 1 tk vaníliakivonat
A sárga kekszekhez:
- 250 gr Glutenno Alba lisztkeverék (itt kapható)
- 150 gr Liga
- 100 gr porcukor
- 1 db M-es tojásfehérje
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- ½ citrom reszelt héja
A párizsi krémhez:
- 150 gr cukor
- 150 ml Cocomas (az eredeti recept habtejszínt ír, valószínű hogy azzal masszívabb állagú lesz a krém, mert nekem kissé folyós volt)
- 50 gr cukrozatlan kakaópor
- 1 nagy csipet só
- 200 gr Liga
A barna és a világos tésztához külön-külön egy tálba mértem a puha vajat és a porcukrot, majd mindkettőt robotgéppel habosra kevertem. Mindkettőhöz hozzáadtam a tojásfehérjét és a vaníliakivonatot és megint összekevertem.A kétféle lisztkeveréket külön-külön összekeverjtem a sóval, ezután a barnát az egyik, a fehér lisztet pedig a másik cukros-vajas keveékhez öntöttem, ehhez adtam még a reszelt citromhéjat is..
Robotgéppel összedolgoztam és a tésztákat külön-külön folpackba csomagoltam és fél órára hűtőbe tettem.
Két nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral, egy szilikon lapot megszórtam rizsliszttel és a hűtőből kivett tésztákat külön-külön folpackkal letkarva kinyújtottam...
Lehet mintázóhenger nélkül is csak simán kiszaggatni, de én most az előbbit használtam..
A kiszaggatott kekszeket a sütőpapírarl bélelt tepsibe tettem..
..majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 18 perc alatt megsütöttem.Közben nyújttotam a kakaós tésztát, ugyan úgy ahogy a világosat is..Mintáztam, szaggattam és tepsibe raktam...
Miközben sültek a kekszek, elkészítettem a párizsi krémet. A hozzávalóknál írtam, hogy az eredeti recept habtejszínt ír, de én szerettem volna a tejet elkerülni, így cocomast használtam, ettől egy kicsit folyósabb lett a krém, na meg hát nem is spóroltam a betöltésnél :) de ez minket nem zavart! :) Tehát a krém..
A cukrot egy kis lábosban összemelegítettem a cocomassal, fel is forraltam. A tűzről levéve hozzáadtam a kakaóport és kézi habverővel csomómentesre kevertem, majd az kisebb kockákra darabolt vajat is hozzáadtam. Hagytam kihűlni.
A megsült kekszeket sütőpapírra pakoltam..
..és a már közben kihűlt krémmel megtöltöttem...