Blog | Gluténmentes övezet
2015. Február 21. 15:37, szombat
Húsleves gluténmentesen ...ahogy én készítem
Ahány ház, annyi szokás!
Szerintem nincs két egyforam húsleves, még én sem tudok hétről hétre egyformát főzni. Ma gondoltam egyet és úgy döntöttem, blogbejegyzést készítek arról, nálunk hogy is készül...
Van egy óriási méretű fazekam, egészen pontosan 11 literes :) az extra méret azért van, mert mi jóóó húsosan szeretjük a levest, sok-sok zöldséggel és a kisebbik fazekamat ha telepakolom az alapanyagokkal, akkor víz már nem fér bele :) így eggyel nagyobb méretben készül nálunk ez a leves.
Méghozzá így...
Hozzávalók:
- kb. 1,5 kg húsos karajcsont
- 8-10 szál sárgarépa
- 6-7 szál fehérrépa
- 1 közepes zellergumó
- 1 kisebb karalábé
- 1 zöldpaprika fele
- 1 kisebb paradicsom
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kisebb csokor petrezselyemzöld
- néhány levél kelkáposzta
- só
- egész bors (Lucullus)
- ételízesítő (kék Vegeta)
Elsőként a zöldégeket megtisztítom, meghámozom, ha kell a sárgarépát és a fehérrépát félbevágom...
A húsos csontot hideg vízben megmosom, majd szintén hideg vízben felteszem főni a zöldségekkel együtt...
Közben egy szűrővel folyamatosan leszedem a habját, erre nagyon allergiás vagyok, nem szeretem ha rajta marad :) Miután felforrt a leves, kb. 10 szem egész borsot, 2 evőkanál sót és 1 pópos evőkanál Vegetát adok hozzá, takarék lángra veszem és hagyom hogy szépen gyöngyözzön. Innetől igazából semmi dolgunk vele, szépen fő magában, kevergetni sosem szoktam, mert zavaros lesz.
Én ebben a 11 literes fazékban kb. 4- 4 és fél órát főzöm. Ha kész, a zöldségeket szűrőlapát segítségével egy tányérra szedem..
..a húst is külön rakom. Én tészta nélkül eszem, bár létezik gluténmentes cérnametélt, de nem szeretem. Így is nagyon finom és laktató étel, a sok zöldség és a hús kíséretében!