Blog | Gluténmentes övezet
2015. Március 26. 15:37, csütörtök
Húsvéti kalács ötös fonással glutén- és laktózmentesen
Sokszor, sokféleképpen készítettem már, de talán a mostani lett a legszebb :)
Hozzávalók:
- 250 gr Schär Mix B liszt
- 230 gr Nutrifree Mix per Pane liszt
- 2 púpos ek tápióka keményítő
- 1 ek citromlé
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 260 ml langyos tej
- egy csomag Dr. Oetker
- csipet só
- 3 ek cukor
+ egy egyég tojás s kenéshez
Észrevétel, korrigálás!
A tegnap sütött kalácsom mai állagáról írok itt, mert nem szeretnék utólagos sérelmeket! A kalács ma is nagyon finom és puha volt, de a tésztája mintha kissé tömöttebb lenne, ezért azt találtam ki hogy dagasztáskor a 260 ml tej mellé még elbírna némi folyadékot. Jelen esetbe én laktózmentes natúr joghurtra gondoltam, esetleg laktózmentes habtejszínre. Ezekből nem kellene több, mint 1-2 evőkanál mennyiségű, amit dagasztáskor kellene a tésztához adni! Itt mindenképpen figyelni kellene a tészta állagát, semmiképp ne legyen folyós, mert akkor nem lehet fonni, de túl száraz sem, mert akkor eg szétreped! Meg fogom sütni húsvét előtt még egyszer a fenti módosításokkal!
A tészta hozzávalóit dagasztógép táljába mértem, majd alacsony fokozaton kezdtem el dagasztani, amíg össze nem állt a tészta. Utána felkapcsoltam eggyel magasabb fogozatra és így dagasztottam még legalább 5-6 percig a tésztát. Ezután áttértem a kézi dagasztásra, a tésztából gombócot formáltam, szilikon lapon kevés liszttel megszórt felületen elkezdtem kézzel gyúrni a tésztát, erre-arra görgettem, amíg szép egynemű tésztát nem kaptam...
Ezután a tésztagombócot lefedtem egy műanyag tállal és hagytam kelni 40 percet. Miután megkelt a tészta, késsel 5 részre osztottam..
..és ezekből a darabokból kis gombócot formáltam, amiket konyharuhával letakartam és további 15 percet pihentettem. Negyed óra leteltével a gombócokat tenyeremmel ellapítottam, felcsavartam mint egy kiflit és hengerré formáztam...
5 ilyen rudat készítettem...
A rudakat felül összefogtam, majd nekiláttam az ötös fonásnak....
...a műveletet pedig így folytattam egészen addig, amíg el nem fogyott a tészta.
Egy sütőtálat kibéleltem sütőpapírral és abba tettem a kész kalácsot, tetejét pedig felvert tojással lekentem és hagytam kelni még 10 percet..
10 perc leteltével még egyszer átkentem tojással és 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöttem. (a sütési idő mindig sütőfüggő!)
Gyönyörű, illatos kalácsot készítettem! :)
Rácsra tettem..
Majd kis idő múlva miután kihűlt, felszeleteltem..