Blog | Gluténmentes övezet
2015. Október 19. 13:00, hétfő
Kakaós hajdinakeksz glutén, tej-, és cukormentesen
Egy ideje ilyen és ehhez hasonló, könnyen és gyorsan elkészíthető kekszeket vadászok a neten... Amikor ezt a kakaós hajdinakekszet megtaláltam, egyből elmentettem, tudtam hogy meg kell sütnöm. Most jött el az ideje :)
Hozzávalók:
- 150 gr hajdinaliszt
- 50 gr lenmagliszt
- 20 gr kókuszliszt (itt kapható)
- 25 gr cukrozatlan kakaópor
- 10 gr kókuszzsír (itt kapható)
- 10 gr útifűmaghéj
- 1 db M-es méretű tojás
- csipet őrölt fahéj
- 1 tk porrá őrölt eritrit
- 90 ml víz
A víz kivételével hozzávalókat egy tálba mértem...
..hozzáöntöttem a vízet és kézzel összegyúrtam. Kb. 5-6 percre hűtőbe tettem. Ez idő alatt előkészültem a formázáshoz. Egy szilikony nyújtólapra (vagy bármilyen nyújtólapra) folpackot terítettem, a hűtőből kivett tésztagombócot rátettem, majd egy másik réteg folpackkal befedtem...
..és sodrófával kinyújtottam a tésztát (kb. 3-4 mm vékonyra)...
Lehúztam a folpackot a tésztáról..
..és egy mintázó hengerrel óvatosan átmentem rajta...(persze ez a lépés kihagyható, simán ki lehet szaggatni tetszőleges formával is, de nekem most így tetszett)
A mintázás után kör alakú formával kiszaggattam, sütőpapíros tepsibe tettem a tésztát...
..és 170 fokos sütőben 20 perc alatt megsütöttem. (mivel minden sütő más, ezért a sütési idő változó lehet!)
Nagyon finom, nagyon egyszerű keksz :) Próbáljátok ki!
Mivel mindent úgy csináltam mint ahogy az eredeti recept írja, így átvettem a ch számítást is, vagyis 112 g CH, nálam kb. 1 g CH/db.
Receptjeim megvalósításában partnerem a: