Blog | Gluténmentes övezet
2014. Március 27. 15:13, csütörtök
Kalács koszorú
Teavajjal és egy pohár tejjel isteni finom!
Ezt a "búbos" :) szépséget korábban már búzás verzióban elkészítettem. A főnökasszonyomtól kaptam a receptet, most pedig egy gyors lisztcserével átalakítottam számomra ehetővé.
A búbos kalács hozzávalói a következők:
- 20 dkg Schär Mix B liszt
- 20 dkg Beiker liszt
- 1 kk só
- 2 dl laktózmentes tej
- kb. 3/4 csomag Dr. Oetker szárított élesztő
- 2 teáskanál cukor
- 5 dkg vaj
- 1 egész tojás
Kenéshez:
- 1 egész tojás
- 1 ek laktózmentes tej
A tészta hozzávalóit dagasztógépben összedolgoztam, majd két részre osztottam. Az egyik feléből 8 egyenlő méretű gombócot formáltam és kör alakban az alábbi képen látható formában egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem...
A tészta másik feléből 16, nagyjából egyforma méretű gombócot készítettem és a nagy gombócok közé+ a kör közepébe is tettem...
50 fokos sütőben kelesztettem kb. 20-25 percet, közben a gombócok szépen összenőttek, majd a felvert tojás+tej keverékével a tetejét lekentem...
170 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt aranybarnára sütöttem..
Az eredeti recept nem írja, de én 50 ml laktózmentes tejet meglangyosítottam, tettem bele 1 tk cukrot és a sütési idő felénél meglocsoltam a kalácsot. Nagyon finom lett!