Blog | Gluténmentes övezet
2015. Május 10. 11:19, vasárnap
Kókuszgolyó glutén-és tejmentesen, saját készítésű háztartási kekszből
Az ötlet Betti blogjáról származik és hogy miért készítettem el, annak külön története van :) Május 9-én a Budai Kenyér-és Péksütemény fesztiválon jártunk, találkoztam végre a csajokkal. Mindenki hozott valami nasit, valaki sósat, valaki édeset és volt aki mindkettőt :) Betti ezt a kókuszgolyót készítette, pillanatok alatt lecsaptunk rá, mindenki falta, mert hát valljuk be, guluténérzékenyként nem nagyon adatik meg az a lehetőség, hogy sima háztartási kekszet együnk, netán még kókuszgolyót is gyártsunk belőle. Betti sütött hozzá kekszet, így büntetlenül ehettük. Ma én is elkszítettem ezt a kókuszgolyót, mert tényleg nagyon nagyon finom volt!
A keksz hozzávalói a következők:
- 200 gr Beiker liszt
- 50 gr Kenyérvarázs rizsliszt
- egy csomag Dr. Oetker vaníliás cukor
- 125 gr Liga
- 60 gr porcukor
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 egész tojás
A kókuszgolyó hozzávalói:
- 250 gr gluténmentes háztartási keksz
- 125 gr Liga
- 150 gr porcukor
- 2 ek Szerencsi cicás kakaópor
- 7-8 ml rumaroma (nálam simán belement fél üveg) :)
Elsőként a kekszet készítettem el. A hozzávalókat egy tálba mértem, kézzel összegyúrtam és fél órára hűtőbe tettem. Fél óra leteltével szilikonos sütőpapíron kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam...
...tepsibe tettem és 180 fokos sütőben 15 perc alatt szép világosra sütöttem. Amíg hűlt a keksz, egy másik tálba kimértem a kókuszgolyó hozzávalóit. Majd a kihűlt kekszet darabokra törtem..
..és a többi alapanyaghoz adtam. Összegyúrtam. Nekem itt kellett még hozzáadnom egy löttyintésnyi laktózmentes tejet, kb 1-vagy 2 evőkanál lehetett, de ezt mindenki látja majd, amikor ksézíti, hogy szükséges-e hozzáadni. Miután összeállt a kókuszgolyó alapja, gombócokat formáztam belőle és kókuszreszelékbe forgattam, majd hűtőbe tettem.
Irtó finom!!! :)