Blog | Gluténmentes övezet
2015. Július 05. 10:42, vasárnap
Kókuszos keksztekercs glutén-és laktózmentesen
Imádom a kókuszt, a kókuszgolyót, a keksztekercset, a bounty-t, mindent ami kókuszos. Ma a tekercsre esett a választás, a receptet itt találtam. Sosem készítettem még, csak anno búzás verzióban, amihez csak össze kellett morzsolni a hagyományos háztartási kekszet. Ebben az esetben viszont én sütöttem a kekszet hozzá Betti inspirációi alapjánaz alábbi recept szerint:
- 200 gr Beiker liszt
- 50 gr Szarvasi rizsliszt
- egy csomag Dr. Oetker vaníliás cukor
- 125 gr Liga
- 60 gr porcukor
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 egész tojás
A hozzávalókat egy tálba mértem, kézzel összegyúrtam és fél órára hűtőbe tettem. Fél óra leteltével szilikonos sütőpapíron kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam...
...tepsibe tettem és 180 fokos sütőben 15 perc alatt szép világosra sütöttem. Amíg hűlt a keksz, egy másik tálba kimértem a kókuszgolyó hozzávalóit. Majd a kihűlt kekszet darabokra törtem..
A keksztekercs hozzávalói:
- 200 gr gluténmentes keksz (a fenti recept szerint)
- 200 gr kókuszreszelék
- 3 ek hollnad kakaópor
- 2 ek rum
- 2 ek házi sárgabarack lekvár
- 200 ml laktózmentes tej
- 150 gr porcukor
- 70 gr vaj (én Ligát használtam)
A kókuszreszelék felét a porcukor felével és Ligával egy tálba mértem, a 200 ml tejből 30 ml-t hozzáöntöttem, összegyúrtam és gombóccá formáztam, folpackra tettem...
Ráterítettem egy másik darab folpackot és táglalap alakúra nyújtottam..
A maradék porcukrot és kókuszreszeléket, a kakaót, lekvárt és a rumot egy másik tálba mértem, hozzáadtam az összetört saját sütésű kekszet, majd a maradék tejjel felöntöttem és összegyúrtam. Ezt a gombócot is folpackra tettem, tetejére egy másik réteget tettem és kinyújtottam..
A fehér lapot a kakaósra tettem és szorosan felcsavartam...
A rudat kókuszreszelékbe forgattam (el kellett vágnom 3 részre, mert egyben nem fért a tálra) és hűtőbe tettem..
Kb. 1 óra eltelrével szeleteltem. Nem a legszebb, de iszonyatosan finom! :)