Blog | Gluténmentes övezet
2014. Június 03. 17:23, kedd
Kombinált bagett :)
Olvasd és megtudod, miért így kereszteltem! :)
Volt egyszer, hol nem volt :) hogy az egyik kedves ismerősöm, Puskás Bettimegtanított nekem egy mostanra már pofonegyszerűnek tűnő gluténmentes kenyér receptet. Hosszú ideje ezt a verziót készítem, de ma egy apró kis módosítással bevontam a másik nagyon kedves ismerősömet, Hidi Marikát, aki veszettül jó glutén-tej-tojásmentes receptekből készít szebbnél-szebb finomságokat, amiket az alábbi blogon megtaláltok: Malena Konyhája
Tehát Marika adta a diós ötletet Betti korábbi, jól meszokott receptjéhez, ebből a recept házasságból született a diós bagett :)
A recept a következő:
- 150 gramm Schär Mix B liszt
- 150 gramm Beiker liszt
- 200 ml langyos laktózmentes tej
- 100 ml langyos víz
- 1 tk só
- 1 kk cukor
- 1 tk citromlé
- 1 csapott ek burgonyapehely
- 1 tkpsyllium (fiber husk - útifűmaghéj)
- fél csomag Dr. Oetker porélszető
- 3 ek olaj
- néhány darab dió
A kétféle lisztet a dagasztógép táljába mértem, hozzáadtam a porélesztőt, a cukrot, a langyos tejet+ vizet, sót, citromlevet, burgonyapelyhet, psylliumot majd bekapcsoltam a gépet és hagytam hogy dolgozzon.. Pár perc elteltével hozzáadtam a 3 ek olajat és a tésztát tovább dagasztottam. Vagyis nem én, hanem a gép :)
Miután egynemű lett a tészta, olajos kézzel kisebb bagett formákat készítettem, a bagettsütőmet sütőpapírral kibéleltem és a formákat erre tettem...
Marika ötlete alapján (bár én aprított diót nem tettem a tésztába, csak a tetejére) dióval spékletem meg a bagetteket...
..és 50 fokos sütőben hagytam őket kelni kb. 25-30 percet. Miután szépen megnőttek, tetejüket lekentem olajjal, néhányat pedig megszórtam vegyes apró magkeverékkel...
..és 190 fokra előmelegített sütőbe toltam sülni... Alig telt el pár perc és ilyen szép nagyra nőttek a bagettek a sütőben..
Kb. 30-35 percet sültek, bár pontos időt sosem tudok írni, én mindig a színüket figyelem! :)
A diósak konkrétan Sid fejére hasonlítanak a Jégkorszak című mesefilmből :))
Nagyon, finom, puha, illatos bagettek születtek ebből a házasításból! :))
Köszi az ötletet csajok!!!