Blog | Gluténmentes övezet
2013. Július 14. 10:51, vasárnap
Lángos gluténmentesen
Sosem sütöttem még, de most bevállaltam! :)
Nem csalódtam, isteni lett!
Basszus, ezer éve nem jártam itt, na jó, csak úgy két hónapja kb....
Azóta sok minden történt! Itt a nyár és mióta tudom, hogy lisztérzékeny vagyok, még nem éltem át egy nyarat sem. Így picit szenvedek a fagyik, a kürtöskalács, a balatoni hekk, a lángos miatt...!
De megoldódni látszik a problémám! Néhány napja csatlakoztam a facebookon egy csoporthoz, ahol lisztérzékenyek váltáják egymás között a jobbnál-jobb, hasznosabbnál-hasznosabb információkat! Ha valakit érdekel, itt megtalálja a csoportot: Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok
Ezért is írtam, hogy megoldódni látszik a jelenlegi problémám, mert nagyon sok hasznos receptre bukkantam, többek között a lángoséra is, amit most meg is osztok veletek!
Hozzávalók:
- 25 dkg Schar Mix B liszt
- 10 gr élesztő
- 2 ek tejföl
- 2,5 dl langyos víz
- só
Én nem futtattam fel külön az élesztőt a langyos vízben, simán összedobtam a hozzávalókat egy nagy edényben, mixergép dagasztóspiráljával dagasztottam, amíg össze nem állt a tészta. Utána letakartam és hagytam kelni egy picit. A lányok a csoportban azt tanácsolták, hogy olajos kézzel vegyek gombócokat a tésztából és szépen középról kezdve, egyik kézből a másikba adogatva nyújtasam. (Na ez nem egyszerű feladat és fel is hívták a figyelmet rá, hogy ebből a lisztből készült lángos sosem lesz akkora, mint a hagyományos, kb. két tenyérnyi méretű, amit a Balaton parton árulnak. Na de kit is érdekel a méret, ha végre egy lisztérzékeny is ehet lángost!
Így hát belevágtam!
Pár perc alatt megsült ...
... és hát íme a végkifejlet! Fokhagymával, tejföllel, sajttal... ki hogy szereti, egye, egészségére!
Számomra mennyei volt, nagyon hiányzott az íze! :)
A tippet és a receptet külön köszönöm Sebestyén Andreának, a Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok csoportból.