Blog | Gluténmentes övezet
2013. Szeptember 09. 19:27, hétfő
Életem első igazi kenyere
Az első igazi....ehető, az első olyan, ami leginkább hasonlít a hagyományos kenyérhez!
A cím igaz, az első igazi....ehető, az első olyan, ami leginkább hasonlít a hagyományos kenyérhez!
Állapot: kísérleti fázis sokadik állomása, de esküszöm megérte vele ennyit kínlódni, ennyi ideig találgatni, próbálgatani... Végre sikerült! ..és finom! Nagyon!!!!!!
Az isteni kenyerem hozzávalói a következők:
- 250 gramm Schär Mix B liszt
- 50 gramm Beiker kenyérliszt
- 12 gramm friss Budafoki élesztő
- 300 ml langyos víz
- 1 kk citromlé
- 2 ek olaj
- só
A hozzávalókat kézi dagasztógép spiráljával alaposan összedolgoztam. Olajjal kikentem egy szögletes teflon formát majd vizes kanállal belekanalaztam a tésztát és a végén olajos kanállal elsimítottam a tetejét. Letakartam és meleg helyen 30-40 percig kelesztettem. A sütőt előmelegítettem 200 fokra és miután majdnem háromszorosára megnőtt a kenyérkém, légkeveréssel betettem sülni. Kb. 15-20 perc után a hőfokot visszavettem 180 fokra és alsó-felső sütésre kapcsoltam. (majd leültem a sütő elé és néztem ahogy sül) :)
20 perc (összesen 40 perc volt a sütési idő) után kivettem a sütőből és rácsra tettem. Kivettem a formából és hagytam volna hülni, de a kíváncsiságom erősebb volt. :)
A héja ropog, a belseje foszlós, lyukacsos, puha, illatos... mit mondjak még?! :)
Meg kell sütni! Gluténérzékenynek kötelező! :)