Városlista
2025. január 12, vasárnap - Ernő

Blog | Gluténmentes övezet

2015. Április 24. 14:52, péntek

Macaron csokikrémmel

Macaron csokikrémmel

Nagyon sok macaron receptet elolvastam, végül a mostani mellett döntöttem, amit a Aproséf oldalán találtam, itt. Vettem egy nagy levegőt és nekiláttam :)

Hozzávalók 25 db macaronhoz:

- 91 gr porcukor
- 91 gr őrölt mandula
- 2x 34 gr tojásfehérje
- 91 gr kristálycukor
- 30 ml víz
- piros ételfesték

A töltelékhez:

- 60 gr kókuszzsír
- fél csomag vaníliáscukor
- 50 gr porcukor
- 1 ek cukrozatlan kakaópor

Elsőként a porcukrot, az őrölt mandulát és az egyik 34 gramm mennyiségű tojásfehérjét egy tálba mértem...

..kézzel összekevetem és állni hagytam..

Következő lépésként a cukrot a vízzel közepes lángon felfőztem..

Az eredeti receptben azt írják, hogy pontosan 121 fokra kell hevíteni, na mivel nekem nincs cukorhőmérőm, így találomra melegítettem, illetve forraltam össze a vízzel.. Miközben melegedett a cukros vizes keverék, addig a második adag 34 grammos tojásfehérjét egy tálban kemény habbá vertem, majd a kellőképpen meleg curkos vizet a habhoz csorgattam, úgy hogy közben folyamatosan habosítottam az egyveleget... ez volt az a pillanat, amikor úgy éreztem, ha három kezem lenne is kevés lenne :)

Miután a habot a cukorral összekevertem, hozzáadtam egy teáskanálnyi piros ételfestéket és ilyen gyönyörűséges habot kaptam :)

Robotgéppel tovább habosítottam, addig amíg teljesen ki nem hűlt a massza. Ezután kis adagokban a már korábban elkészített marcipánszerű masszához adtam...

...majd egy kanál segítségével simára kevertem. Az eredeti recpetben azt írják, hogy a csokoládétemperáláshoz hasonlóan kell itt is eljárni. Na mivel én még soha az életben nem temperáltam csokoládét, ezért megnéztem egy erről a manőverről készült videót és próbáltam követni a mozdulatokat, hogy a habos krémből szép simát alkossak. Miután a masszám szép egynemű lett, az egészet egy habzsákba töltöttem és hagytam fél órát állni...

Egy nagyobb tepsit szilikonos sütőpapírral kibéleltem és a nyomózsákból több-kevesebb sikerrel próbáltam szabályos kör alakot nyomni..

Miután megformáztam a kör alakokat, kicsit az asztalhoz ütögettem a tepsit, hogy terüljenek a körök...

40 percig az asztalon hagytam a tepsiket, hogy a macaron bőrösödni tudjon. A bőrösödés után 130 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöttem őket...

Szép világosra kell sütni, nem szabad hogy bárhol is megpiruljanak!

Kisütés után a tepsiben hagytam kihülni a macaront...

Eközben összeállítottam a csokis tölteléket. Ehhez a kókuszzsírrt kicsit megolvasztottam, hozzákevertem a porcukrot és a vaníliás cukrot, végül a kakaóport. A kihűlt macaront egy kiskanál segítségével ezzel a krémmel töltöttem meg..

Nem a legszebbek, tudom. De még soha életemben nem sütöttem macaront, ételfestéket sem használtam, meg is látszik, ugyanis az egyik kezem full piros :) de nem baj, megérte!! :)

A kész macaront zárható tetejű dobozban fél napra hűtőbe tettem, ezután jön csak a kóstolás...

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen