Blog | Gluténmentes övezet
2015. Április 24. 14:52, péntek
Macaron csokikrémmel
Nagyon sok macaron receptet elolvastam, végül a mostani mellett döntöttem, amit a Aproséf oldalán találtam, itt. Vettem egy nagy levegőt és nekiláttam :)
Hozzávalók 25 db macaronhoz:
- 91 gr porcukor
- 91 gr őrölt mandula
- 2x 34 gr tojásfehérje
- 91 gr kristálycukor
- 30 ml víz
- piros ételfesték
A töltelékhez:
- 60 gr kókuszzsír
- fél csomag vaníliáscukor
- 50 gr porcukor
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
Elsőként a porcukrot, az őrölt mandulát és az egyik 34 gramm mennyiségű tojásfehérjét egy tálba mértem...
..kézzel összekevetem és állni hagytam..
Következő lépésként a cukrot a vízzel közepes lángon felfőztem..
Az eredeti receptben azt írják, hogy pontosan 121 fokra kell hevíteni, na mivel nekem nincs cukorhőmérőm, így találomra melegítettem, illetve forraltam össze a vízzel.. Miközben melegedett a cukros vizes keverék, addig a második adag 34 grammos tojásfehérjét egy tálban kemény habbá vertem, majd a kellőképpen meleg curkos vizet a habhoz csorgattam, úgy hogy közben folyamatosan habosítottam az egyveleget... ez volt az a pillanat, amikor úgy éreztem, ha három kezem lenne is kevés lenne :)
Miután a habot a cukorral összekevertem, hozzáadtam egy teáskanálnyi piros ételfestéket és ilyen gyönyörűséges habot kaptam :)
Robotgéppel tovább habosítottam, addig amíg teljesen ki nem hűlt a massza. Ezután kis adagokban a már korábban elkészített marcipánszerű masszához adtam...
...majd egy kanál segítségével simára kevertem. Az eredeti recpetben azt írják, hogy a csokoládétemperáláshoz hasonlóan kell itt is eljárni. Na mivel én még soha az életben nem temperáltam csokoládét, ezért megnéztem egy erről a manőverről készült videót és próbáltam követni a mozdulatokat, hogy a habos krémből szép simát alkossak. Miután a masszám szép egynemű lett, az egészet egy habzsákba töltöttem és hagytam fél órát állni...
Egy nagyobb tepsit szilikonos sütőpapírral kibéleltem és a nyomózsákból több-kevesebb sikerrel próbáltam szabályos kör alakot nyomni..
Miután megformáztam a kör alakokat, kicsit az asztalhoz ütögettem a tepsit, hogy terüljenek a körök...
40 percig az asztalon hagytam a tepsiket, hogy a macaron bőrösödni tudjon. A bőrösödés után 130 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöttem őket...
Szép világosra kell sütni, nem szabad hogy bárhol is megpiruljanak!
Kisütés után a tepsiben hagytam kihülni a macaront...
Eközben összeállítottam a csokis tölteléket. Ehhez a kókuszzsírrt kicsit megolvasztottam, hozzákevertem a porcukrot és a vaníliás cukrot, végül a kakaóport. A kihűlt macaront egy kiskanál segítségével ezzel a krémmel töltöttem meg..
Nem a legszebbek, tudom. De még soha életemben nem sütöttem macaront, ételfestéket sem használtam, meg is látszik, ugyanis az egyik kezem full piros :) de nem baj, megérte!! :)
A kész macaront zárható tetejű dobozban fél napra hűtőbe tettem, ezután jön csak a kóstolás...