Blog | Gluténmentes övezet
2013. Március 15. 17:50, péntek
Majdnem fonott kalács
Azért írtam, hogy majdnem fonott kalács, mert egy picit hasonlít rá!
Azért írtam, hogy majdnem fonott kalács, mert egy picit hasonlít rá!
A receptet főnökasszonyomtól kaptam, többször megsütöttem már, persze akkor még hagyományos finomlisztből. Ez az a fajta kalács, amit ha kiveszel forrón a sütőből, alig várod hogy kihűljön és megkóstolhasd! Ki kellett próbálnom a gluténmentes változatot, ennek a próbának pedig ma volt a napja!
A kalács hozzávalói:
- 45 dkg Schar Mix C liszt
- 1 tk só
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tojás
Kenéshez:
- 1 tojás
- 1 ek tej
A lisztet az élesztővel elkevertem, hozzáadtam a langyos tejet és a többi hozzávalót is, és robotgéppel (dagasztóspirállal) először alacsony, majd magasabb fokozaton sima tésztává gyúrtam. (ez a manőver kb. 5 percet vesz igénybe). Ne lepődjön meg senki, a tészta állatira ragad, az edény falától elválik és a spirálra tagad, de a végén kézzel szépen le lehet szedni róla. A dagasztás után meghintettem a tésztát egy kevés liszttel, kézzel átgyúrtam és két részre osztottam! A tészta egyik felét 8 egyenlő darabra vágtam és gombócokat formáltam belőlük. A 8 gombócot egy kört formálva sütőpapírral bélelt tepsibe
tettem.
A tészta másik felét 16 egyenlő részre osztottam, 16 pici gombócot formáltam belőlük. Ebből 8-at a kör külső..
... a másik 8-at pedig a kör belső oldalára tettem.
A gombócokat egy konyharuhával letakartam és 15 percig pihentettem.
A sütőt előmelegítettem 170-175 fokra.
15 perc elteltével a gombócok szépen "összenőttek", mielőtt sütőbe tettem volna őket, a tetejüket megkentem tejjel elkevert tojással...
(ugye milyen kis helyesek?) :)
Mehet a sütőbe, 30-35 perc alatt kész!
Tűkön ültem és azonnal kóstoltam. Teavajjal isteni, de önmagában is befalnám egyben!!!:)
Süssétek!
ui: aki hagyományos lisztből készítené, semmi mást nem kell változtatnia, csak a lisztet cserélje hagyományosra, a többi hozávaló u.a.!