Blog | Gluténmentes övezet
2015. Július 23. 10:36, csütörtök
Mandulás muffin citromkrémmel töltve glutén- és laktózmentesen
Alapvetően nem vagyok nagy muffin imádó, egy kezemen meg tudom számolni mennyit sütöttem eddig. Eddig! :) Mert ma megsütöttem az első, talán olyan muffint, ami nem hullik atomjaira, puha is és a tölteléke.. hmmm.. :) isteni finom! A citromkrém pedig...na arról felesleges is írnom, azt bizony ki kell próbálni. :) A mákos linzerem tölteléke is ugyan ez a krém! A muffin alapreceptjét pedig az aproséf oldalán találtam, nem egy az egyben ugyan azt használtam, kicsit átalakítottam...
Hozzávalók 12 db muffinhoz:
- 160 gr Nutri-free Mix per Dolci süteményliszt
- 10 gr mandula liszt vagy finomra darált mandula
- 120 gr cukor
- 7 gr Dr. Oetker sütőpor
- 50 gr Liga
- 125 ml laktózmentes tej
- 1 tojás
- csipet só
A citromos krémhez:
- 2 egész tojás
- 1 kisebb citrom reszelt héja
- 60 ml frissen facsart citromlé
- 60 gr cukor
- 80 gr vaj (Liga)
- 2 kk tápióka keményítő
Szóráshoz:
- durvára darált mandula
Elsőként a citromos krémet készítettem el. Ehhez egy tálba mértem a hozzávalókat (a vaj kivételével) és vízgőz felett sűrű, pudig állagúra főztem. Levettem a gőzről, hozzákevertem a vajat és hagytam kihűlni.
Ezután a liszteket, a sütőport és a sót egy tálba mértem és összekevertem. Hozzáadtam a vajat amit a liszttel elmorzsoltam. Egy kisebb tálba kimértem a tejet, beleütöttem a tojást, összekevertem és a lisztes keverékhez adtam. Kézi habverővel csomómentesre kevertem. Egy muffin tepsit kibéleltem muffin papírokkal és mindegyik formába kb. 2 teáskanálnyit kanalaztam a tésztából..
..majd a citromkrémből 1-2 teáskanálnyit tettem rá...
..ezután a maradék tésztát rákanalaztam..
Végül a tészta tetejét durvára darált mandulával szórtam meg..
210 fokon sütöttem kb. 5 percig, majd 180 fokon további 15 percet, de a sütési idő nem mérvadó, minden sütő máshogy süt, így a színét kell figyelni :)
Kívül ropogós, belül isteni finom pihe-puha muffint sütöttem végeredményül :)