Blog | Gluténmentes övezet
2016. Január 07. 13:19, csütörtök
Mester fánk :) glutén, tej és tojásmentesen
Ha már vége a karácsonynak és ideért a farsangi szezon, úgy gondoltam illő lenne a sok mákos és diós édesség után végre valami alkalomhoz illőt sütni. Így született meg ez a Mester lisztből készült fahéjas fánk :) Nagyon puha, nagyon finom, próbáljátok ki! :) A kiindulási alap a tavaly készített fánk recept volt.
Hozzávalók kb. 13 db 6-7 centi átmérőjű fánkhoz:
- 300 gr Mester kelt tészta liszt (itt kapható)
- 100 ml Alpro rizstejszín
- 150 ml víz
- 2 csapott ek cukor
- 4 gr Dr. Oetker porélesztő
- 12 gr Mester vaníliás cukor
- pici só
- 1 tk házi barackpálinka vagy rum, esetleg rumaroma
- 2 ek kókuszolaj
Sütéshez:
- kókuszzsír
A lisztet, sót, cukrot, vaníliás cukrot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáadtam a porélessztőt és megint összekevertem. Beleöntöttem a langyos rizstejszín+víz keverékét és a páleszt :) majd elkezdtem dagasztani a tésztát. Mikor összeállt, hozzáadtam a kókuszolajat is és tovább dagasztottam.
Figyelem! Ez egy nagyon ragacsos tészta, de ne kell tőle megijedni, mert nem kell nyújtani :) A kidagasztott tésztát letakarva meleg helyen 35 percet kelesztettem. Egy magasabb falú edényben kókuszzsírt forróssítottam. A megkelt tésztából enyhén olajos kézzel kisebb darabokat téptem, majd tenyeremben gombóccá formáztam..
..ujjaimmal ellapítottam (kb. 1 centi vastagra)..
..és a közepébe egyik ujjammal lyukat nyomtam..
A fánktésztát lyukas felével lefelé tettem az olajba és pár perc alatt megsütöttem. Majd megfordítottam és a másik oldalát is megsütöttem..
A megsült fánkokat papírtörlőre tettem, megszórtam fahéjas porcukival és megettem :) :)
Habkönnyű, pihe-puha fánkokat sütöttem, nagyon örüök neki! :)
Sütéseimhez a Mester termékeket a Mester Család biztosítja!