Blog | Gluténmentes övezet
2015. Szeptember 28. 18:15, hétfő
Mester kenyér :)
Ezt a kenyeret már sütöttem korábban is, annak recetphét itt találjátok. Most változtattam kicsit az összetételén, így készült..
Hozzávalók:
- 240 gr Mester házi kenyérliszt
- 10 gr tápiókakeményítő
- 7 gr burgonyapehely
- 11 gr lenmagpehely
- 1 tk almarost
- 3,5 gr Dr. Oetker porélesztő
- 1 tk útifűmaghéj
- 1 tk só
- 1 kk cukor
- 285 ml langyos víz
- 2 ek kókuszolaj
A lisztet, a tápiókakeményítőt, a burgonyapelyhet, az almarostot és a lenmagpelyhet egy tálba öntöttem, hozzáadtam a porélesztőt, az útifüvet majd egy kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem a langyos vizet, amit nagyon gyorsan fel is vett a tészta. Elkezdtem dagasztani, majd miután egynemű lett a tészta, beleöntöttem a kókuszolajat is és tovább dagasztottam, kb. 5 percig. Egy 17 centi átmérőjű jénait kikentem olajjal, megszórtam rizsliszttel. A tésztát olajos kézzel kivettem a tálból, gombóccá formáztam, majd a rizslisztes jénaiba tettem, tetejét vékony pengéjű éles késsel keresztben bevágtam és megszórtam kevés rizsliszttel...
Figyelem!
A fenit mennyiségekkel és alapanyagokkal elkészített tészta egyáltanán nem folyós, nem nokedli szerű. Könnyen formázható, még sütőforma nélkül is megállja a helyét!!!
50 fokos sütőben 40 percet kelesztettem, az első 10 perc után ilyen volt a tészta..
20 perc kelesztés után ilyen...
40 perc után kivettem a sütőből, a hőfokot 200-ra állítottam, a nyitott sütőajtóra tettem a kenyeret...
...tetejét lekentem kókuszolajjal, megszórtam rizsliszttel és vissza is tettem a sütőbe. 200 fokon 10 percet, majd 190 fokon 30 percet sütöttem.
Íme a tökéletes végeredmény:
Miután kivettem a sütőből, rácsra tettem és egy tiszta konyharuhával letakartam, így hagytam teljesen kihűlni..
Még kicsit langyos volt amikor felvágtam..
Csupa lyuk :)) nagyon tetszik :) Legközelebb még kevesebb élesztőt teszek bele..