Városlista
2025. január 12, vasárnap - Ernő

Blog | Gluténmentes övezet

2013. December 14. 17:34, szombat

Mézeskalács

Mézeskalács

Gluténmentes életem időtartamának egyik legnehezebb süteménye volt a mai... De megérte! :)

A receptet köszönöm Bíró Diának, aki a facebookon található gluténmentes ételekkel foglalkozó csoport tagja. Figyelmeztetett már az elején, hogy nagyon kemény lesz a tészta, akkor még nem akartam elhinni... De valóban így lett!

Először is írom a receptet, ami rém egyszerű...

- 450 gr Schär Mix C liszt
- 50 gr Schär Mix B liszt
- 1 dl méz
- 2 dl cukor
- 1 dl víz
- 20 dkg vaj
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 1 tk szódabikarbóna
Kenéshez egy tojás fehérje.

A mézet, cukrot és a vizet egy edényben összeolvasztottam, a liszthez hozzáadtam a fűszereket. A vajat is megolvasztottam picit, majd az egészet összegyúrtam..

...és (eredetileg egy éjszakára kellett volna) hűtőbe tettem. Kb. 6 óra elteltével egy levegőt vettem és nekiláttam a mézesnek...

Na itt jött az első sokkkkk! A tészta egy ágyúgolyóhoz hasonlított leginkább! Alig tudtam egy darabot is levágni belőle, hogy részletekben tudjam nyújtani. Dia szólt, hogy a kezem melegétől majd könnyebben kezelhetővé válik, de ez a bizonyos "majd" nagyon nehezen akart ideérni. Szinte minden centinél tört a tészta, nagyon nehezen tudtam nyújtani, le is fotóztm, bár a kép nem biztos hogy annyira vissza adja a valóságot..

Ilyen volt az első nyújtás kezdetekor...

.. majd kis idő elteltével megadta magát és alakítható lett a tészta...

Segítségem is volt :)

..készültek a formák..

Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a formákat, tojásfehérjével lekentem a tetjüket, majd 160 fokos sütőben 10-11 percig sütöttem.

Nemrég beszereztem végre egy habzsákot, a mai volt az első alkalom hogy kipróbáljam. Tökéletesen működik, a cukormázat is én készítettem a mézesek tetejére.

Ahhoz itt a recept:

Egy tojás fehérjét kemény habbá vertem, kb 15-20 deka porcukrot adtam hozzá, pár csepp citromlevet, hogy szép fényes legyen és pici sót hogy a fehér színe megmaradjon. Akkor jó a massza, ha nem folyik ki a habzsákból!

Eredetileg holnapra terveztem volna a díszítést, de nem bírtam ki, így nekiálltam miután kihűlt a mézes...

Ilyen szépségesek lettek..

Mindenféle nagyképűség nélkül mondhatom, hogy nagyon büszke vagyok magamra! :) Soha nem gondoltam volna, hogy gm lisztből valaha is sütni fogok mézeskalácsot! Hát most sikerült! Semmi photoshop, csak a valóság!!!! :)

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen