Blog | Gluténmentes övezet
2013. Szeptember 12. 20:41, csütörtök
Mókás puffancsok
Tudom, tegnap a virágmintás zsemléket ígértem, de ma olyan szuper dolgot alkottam, hogy ezt kell megosztanom veletek! :)
Tudom, tegnap a virágmintás zsemléket ígértem, de ma olyan szuper dolgot alkottam, hogy ezt kell megosztanom veletek! :)
Először is prezentálom a formát, ez most épp gömb alakú. Sejtettem hogy "kinövi" majd a tészta kelés közben, de hogy ennyire... :)
Tehát ő lenne az, szilikonból, bírja 230 fokig...
...de nekem most 180 kellett és 25 perc! Pékségben sült búzás zsemléket megszégyenítő bucikat sütöttem!!! :)
Kicsit változtatva a tegnapi összetételen, itt a mostani zsemléimnek az összetétele:
- 150 gr Schär Mix B liszt
- 10 dkg Beiker liszt
- 100 ml tej és 150 ml víz keveréke
- 1 tk. só és kevés cukor
- 1 kk citromlé
- 1 tk Fiber Husk
- 15 g friss élesztő vagy fél csomag szárított
- 3 ek olaj
A langyos tej+ víz keverékében felfuttattam a szárított élesztőt (nekem ez most jobban bejön, elegem lett a friss változatból) és a lisztes keverékhez adtam. Hozzáöntöttem a citromlevet, a Fiber Husk-ot és kézi robotgép dagasztó spiráljával jól összedolgoztam a tésztát, majd a végén hozzáadtam a 3 evőkanál olajat.
Olajos kézzel gombócokat készítettem és a szilikon formába tettem, majd mentek kelni jóóó meleg helyre!
... és csak nőttek és nőttek :) 30 perc után már ekkorák voltak.
Hagytam még 10 percig nőni őket és mentek a sütőbe 180 fokon 25 percre.
A szemeim szó szerint majd kiestek amikor megláttam 20 perc múlva mi is lett az én költeményemből. :)
Óriásbucik, vagy puffancsok, vagy nem is tudom minek nevezzem őket, de valami brutál jól néztek ki, alig vártam azt a maradék 5 percet, hogy kivehessem közelebbről megcsodálni őket.
Mondhatjátok hogy állandóan ismétlem magam, de hát ez van, kívül ropog, belül puha, illatos...! Finom!
Mostantól ha zsemléről van szó, csak is ez a recept jöhet számításba!