Blog | Gluténmentes övezet
2015. Május 04. 18:02, hétfő
Fahéjas csiga glutén-és laktózmentesen
A csiga! :) én csak így hívom.. Ha választani kellene, hogy kakaós vagy fahéjas, nos én mindenképpen a fahéjasat választanám. Hogy miért? Mert annak az illatnak nincs párja, ami sütés közben árad a sütőből..amikor a cukor megolvad és elkezd karamellizálódni a fahéjjal együtt..hmmm...:) Na nem ragozom tovább, itt a recept :)
A tészta hozzávalói:
- 300 gr Nutri-free Mix per pane liszt
- 150 ml laktózmentes tej (tejmentes verzióban rizstej)
- fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- 50 gr vaj (én LIgát használtam, tejérzékenyek ezt nyugodtan használhatják)
- pici só
- 1 ek cukor
- 1 egész tojás
A fahéjas krémhez:
- 50 gr kókuszzsír
- 4 ek cukor
- 4 tk Lucullus őrölt fahéj
A lisztet a dagasztógép táljába mértem, hozzáadtam a sót, cukrot, tojást, élesztőt, az olvasztott vajat és a langyos tejet is, majd bekapcsoltam a gépet és hagytam dolgozni. Kb.6-8 percig dagasztottam a tésztát, ezután 50 fokos sütőben 35-40 percet kelesztettem. Miután szépen megkelt a tészta, kókuszzsírral megkent szilikon lapon 3-4 mm vékonyra nyújtottam, megkentem a fahéjas töltelékkel. Ehhez a cukrot a puha kókuszzsírban elkevertem és hozzáadtam az őrölt fahéjat. A tésztát feltekertem, kb.2 centis karikákra vágtam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem..
Visszatettem még kb. 5-10 percre az 50 fokos sütőbe, majd tetejüket felvert tojással lekentem és 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.