Blog | Gluténmentes övezet
2014. Május 29. 11:29, csütörtök
Glutén- és laktózmentes bagel
Amerika nagy kedvence most a konyhámban :)
A bagel avagy az amerikai lyukas zsemle többféle recept szerint elkészíthető. Én most az aprosef.hu oldalán találtam meg a számomra megfelelőt, amit egy gyors lisztcserével gluténmentessé tettem és más sütöttem is! Az eredeti recept itt található, az én verzióm pedig az alábbi módon készült...
Hozzávalók:
- 60 dkg Nutri free Mix per Pane liszt
- 2 gr só
- 25-30 gr cukor
- 1 tk olaj
- 10 gr laktózmentes vaj
- 1 tojás
- 3,5 dl víz
- nem egész 1 csomag Dr. Oetker porélesztő
A főzéshez:
- víz
- 50 gr cukor
Szóráshoz:
- bármilyen szórókeverék, mák vagy napraforgómag
Egy kisebb tálba tettem a tojást, a cukrot, az élesztőt és a víz 1/3-ad részét, amjd egy kézi habverővel csomómentesre kevertem. Hozzáadtam az olajat és a vajat, és tovább kevertem. A lisztet és a sót a dagasztógép táljába mértem, hozzáöntöttem a tojásos keveréket és a maradék vizet. Bekapcsoltam a gépet és simára dagasztottam, majd miután szépen összeállt a tészta, kevés liszttel megszórtam a tetejét és légmentesen folpackkal letakartam, hagytam pihenni 45-50 percen át...
A 45-50 perc leteltével a tésztát lazán, kézzel átgyúrtam, hengerré formáztam és kb. egyenlő darabokra osztottam...
A darabokat gombóccá formáltam és hagytam őket pihenni 5-10 percig..
A pihentetés után a gombócok közepét a hüvelykujjammal átlyukasztottam, közben pedig körbe-körbe forgattam a tésztát...
A bageleket egy nedves konyharuhával letakartam és fél órán át hagytam kelni. Közben egy edényben felforraltam a cukorral a vizet, majd a megkelt tésztákat egyesével kb. 20 másodpercre a vízfürdőbe tettem. (20 másodperc az egyik, majd 20 másodperc a másik oldala is)..
A fürdetés után szűrőlapáttal kiemeltem őket és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Megszórtam vegyes magkeverékkel...
náhányat sóval és mákkal....
Egy kis edényben vizet tettem a sütő aljába és 220 fokra előmelegített sütőben sütöttem 15-20 percet. A sütiési idő végén -ahogy az eredeti recept is tanácsolja- bekapcsoltam a légkeverést, hogy szép pirosak legyenek a bagelek!
Elég időigényes művelet elkészíteni ezt a finomságot, de az íze mindenkit kárpótol..szerintem! :)