Blog | Gluténmentes övezet
2014. Május 15. 12:19, csütörtök
Glutén- és laktózmentes édes tejfölös kifli
..élesztő és sütőpor mentesen is..
Anyukámnak komoly receptes gyűjteménye van, régebbi újságokból kivett lapokből áll, egy hatalmas dossziéban lefűzve.
Egy ideje vendégségben van nálam ez a kincset érő dosszié, amiben levesek, főételek, desszertek, sós-és édes sütemények receptjei sorakoznak. Itt találtam a mai édességet is, amitől első körben kicsit tartottam, hisz' zsír kell a tésztájába, de aztán mégis nekifogtam.. Lejjebb látható a végeredmény, nagyon nagyon finom kiflit sütöttem! :)
A tészta hozzávalói a következők:
- 25 dkg Nutri free Mix per Dolci süteményliszt
- 10 dkg zsír
- 2 tojás sárgája
- 1,5 dl laktózmentes tejföl
- pici só
- fél csomag vaníliás cukor
- 25 gr porcukor
- kb.1 ek olvasztott zsír a kenéshez
Töltelék:
- 10 dkg darált dió
- 8 dkg porcukor
- 1 dkg méz
- 0,4 dl víz
- egy kisebb citrom reszelt héja
- pici fahéj
A zsírt a tojássárgájával kikevertem, hozzáadtam a sót, lisztet, tejfölt, vaníliás cukrot és a porcukrot. Én egy kicsit ragacsos tésztát kaptam, úgyhogy még kb. 2 evőkanál lisztet hozzá kellett adnom, hogy könnyen kezelhető tésztám legyen! Az összeállt tésztát két cipóra osztottam, egyesével kinyújtottam és lekentem olvasztott, de nem fottó zsírral, majd rúd alakúra feltekertem. Mindkét rudat 1 órára hűtőbe tettem.
Közben elkészítettem a tölteléket, daráltam diót (én picit durvábbra hagytam, ki ahogy szereti...) A cukrot a mézzel és a vízzel felforraltam, hozzáadtam a darált diót, citromhéja, fahéjat és jól összekevertem és hagytam kihűlni.
Az egy óra leteltével a rudakat kivettem a hűtőből, rizsliszttel megszórt szilikon lapon kb. két ujjnyi vastagságú darabokat vágtam belőle és kör alakúra nyújtottam és a tészta közepére tettem a diós töltelékből...
..majd feltekertem és kifli alakúra formáztam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket és 180 fokos sütőben 25 perc alatt szép világosra sütöttem!
Nagyon finom puha és egyben könnyű tésztája van, gondolom a zsírtól..