Blog | Gluténmentes övezet
2015. Szeptember 08. 21:00, kedd
Preckedli glutén-és tejmentesen
Amikor rátaláltam erre a sütire, egyből utána olvastam, hogy pontosan mi is lehet ez. Kiderült, hogy ez egy sváb eredetű diós sütemény, kissé hasonlít a linzertésztához, de mégis más. Mivel tesztelem a Mester termékeket, ezért úgy döntöttem, nem az eddig használt sütilisztekből sütöm meg ezt a sütit, hanem Mester süteménylisztet fogok használni. Nem bántam meg, sőt! Álom volt a tésztával dolgozni!!! Olyan-de olyan könnyű volt nyújtani, mindig "arra ment és azt csinálta" a tészta amit én akartam, nem kellett küzdeni vele, esküszöm könnyebben formázható mint egy búzás tészta. Az eredeti receptet itt találtam, én fél adagból készítettem el glutén-és tejmentes verzióban.
Hozzávalók:
- 250 g Mester süteményliszt + még 2 csapott ek dagasztáskor
- 1 egész tojás
- 100 g cukor
- 100 g vaj (én Ligát használtam)
- 100 gr sertés zsír
- fél csomag Dr. Oetker vaníliás cukor
- fél 1 citrom leve és reszelt héja
- fél csomag Dr.Oetker sütőpor
- csipet só
Kenéshez:
- 1 kisebb tojás felverve
Szóráshoz:
- 3 ek cukor
- 3 ek durvára darált dió
A lisztet a vajjal és a zsírral elmorzsoltam, hozzáadtam a többi alapanyagot és kézzel összegyúrtam a tésztát. Nagyon könnyen lehetett dolgozni vele. Miután összeállt, 45 percre hűtőbe tettem. Eközben a diót konyhai aprítógéppel durvára daráltam és összekevertem a cukorral. A tésztát két részre osztottam, hogy könnyebb legyen dolgozni vele. Amelyiket nem használtam, azt visszatettem a hűtőbe, a másik tésztát kevés rizsliszttel megszórt szilikon lapon kézzel átgyúrtam..
..és 1 cm vastagra nyújtottam..
..majd különböző formákkal kiszaggattam...
A formákat sütőpapíros tepsibe tettem..
Tetejüket felvert otjással lekentem, megszórtam a cukros-diós keverékkel...
...és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütöttem...
Annyira finom illat volt a konyhában :)
Nagyobb formákat is szaggattam..
Annyira finom, puha, omlós tésztája van :)
A szívecske a páromnak készült :)