Blog | Gluténmentes övezet
2015. Április 11. 17:56, szombat
Réteges vajas-sajtos croissant
Első nekifutásra kicsit bonyolultnak tűnik ez a recept, pláne gm lisztből elkészítve, de amikor a folyamat vége fele jártam, visszatekintve nem is volt olyan nehéz :) Az ötlet erről az oldalról származik. Én pedig ezekkel az alapanyagokkal és arányokkal dolgoztam..
Hozzávalók:
- 300 gr Nutri-free Mix per Pane liszt
- 40 gr Schär Mix B liszt
- 1 ek tápióka keményítő
- 1 tk psyllium
- 90 gr laktózmentes tejföl
- 120 ml laktózmentes tej
- 1 tk só
- 2 csapott ek cukor
- 1 tojás
- valamivel több mint fél csomag Dr. Oetker porélesztő
A lapok közé:
- 100 gr laktózmentes vaj
Kenéshez:
- egy kisebb tojás
A tészta hozzávalóit kézzel összegyúrtam. A tejfölt, tejet hidegen adtam a szárazanyaghoz. Miután összeállt a tészta, másfél órára hűtőbe tettem. A másfél óra leteltével a tésztát 7 részre osztottam, a tésztadarabokat egyesével átgyúrtam. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeltem és szintén hét részre osztottam majd a tésztát egy szilikon lapon, amit kezemmel kissé beolajoztam, egyesével kör alakúra kinyújtottam, egy adag lereszelt vajat a tésztára szórtam...
..majd a következő tésztalappal befedtem..
Ezt a manővert hétszer egymás után eljátszottam :) Amígy egy viszonylag magas tésztalapot nem kaptam...
A hét réteg tésztát sodrófával kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam és egy jó éles késsel 8 részre, ék alakúra bevagdostam..
Az ék alakok szélesebbik végénél a tésztát kicsit bevágtam, széthajtottam..
..és úgy tekertem fel kifli alakúra.
50 fokos sütőben 30 percet kelesztettem, majd tetejüket felvert tojással kentem le és megszórtam reszelt sajttal. 180 fokos sütőben 25 perc alatt szép aranyszínűre sütöttem.