Blog | Gluténmentes övezet
2013. Május 11. 11:28, szombat
Rizsfelfújt
Rizsfelfújt, rizskoch, rizskók (még ilyen elnevezést is találtam) ki hogy ismeri... Azt hiszem én a hagyományos rizsfelfújt elnevezésnél maradok!
Rizsfelfújt, rizskoch, "rizskók" (még ilyen elnevezést is találtam) ki hogy nevezi... Azt hiszem én a hagyományos rizsfelfújt elnevezésnél maradok!
Amikor még nem tudtam, hogy gluténérzékeny vagyok, a létező összes süteményt megettem. Amikor megkívántam megsütöttem, vagy ha valami olyan tetszett meg ami cukrászdában készül, akkor azt választottam. Na jóóó, azért nem minden napos dolog volt ez! :) Mióta tudok a változásról, erről a mérhetetlenül szeretett gluténérzékenységről, azóta az a kifejezés hogy "bármilyen sütemény" kevés...! Inkább úgy fogalmaznék, hogy bármit bármikor megennék ami GM!!!!! Legyen az sós vagy édes süti, jöhet!
Tegnap belebotlottam (abszolút véletlenül) :) egy receptbe az interneten... Bár nem úgy volt közzétéve, hogy gluténmentes, de sok alakítás nem kellett hozzá és máris az lett!
Így most rizsfelfújtat készítek...
A hozzávalók nagyon egyszerűek, talán még külön boltba sem kell elrohanni miatta, általában ezek az összetevők mindig van otthon.
Hozzávalók:
- 35 dkg rizs
- fél liter víz
- fél liter tej
- pici só
- 10 dkg vaj (Mizo)
- 12 dkg cukor
- 3 tojás
- egy kisebb citrom reszelt héja
- 1 ek gluténmentes zsemlemorzsa
A rizst jól megmostam, majd fél liter vízben pici sóval feltettem főni. Miután a vizet magába szívta, hozzáöntöttem a fél liter hideg tejet, felforraltam és kicsi lángon lefedve hagytam készre főni. Amikor megpuhult, hagytam kicsit kihűlni, addig a tojássárgákat a cukorral és a vajjal habosra kevertem és hozzáadtam a reszelt citromhéjat. A tojásfehérjéket robotgéppel habbá vertem. Miután a rizs kihűlt, hozzákevertem a vajas cukros tojásos keveréket és óvatosan beleforgattam a habot is. Egy tepsit kivajaztam, zsemlemorzsával megszórtam és belekanalaztam a rizses tájásos keveréket.
180 fokos sütőben légkeveréssel kb. 30-40 percig sütöttem.
Nem tettem bele mazsolát mert nem szeretem, de így a citromhéjjal isteni lett! :)