Blog | Gluténmentes övezet
2015. November 02. 17:39, hétfő
Spekulatius avagy mézes-mandulás keksz Mester mézes süteménylisztből glutén- és tejmentesen
A Mester Család jóvoltából lehetőségem nyílt kipróbálni a Mézes süteménylisztet. Ezt..
Mézes-mandulás kekszet készítettem belőle, a zacsin levő recept alapján, apró módosításokkal..
Hozzávalók:
- 250 gr Mester mézes süteményliszt (itt kapható)
- 90 gr eritrit
- 25 gr darált mandula
- 40 gr Liga
- 7 ek kókusztej
- 1 tk méz
- 1 db M-es tojás
- csipet só
A mázhoz:
- 1 tojás fehérje
- 80 gr porrá őrölt eritrit
- pár csepp citromlé
A lisztet, eritritet, darált mandulát, tojást és a sót egy tálba mértem, hozzáadtam a mézet, a tejet és a szobahőmérsékletű vajat, majd kézzel összegyúrtam a tésztát. Nem pihentettem, nem tettem hűtőbe, egyből elkezdtem dolgozni a tésztával. Rizsliszttel megszórt szilikon lapon kézzel átgyúrtam majd kisebb gombócokkal kezdtem dolgozni. Az első tészta adagot kb. 5mm vékonyra kinyújtottam..
..majd különböző formákkal kiszaggattam..
A kiszaggatott formákat sütőpapíros tepsibe pakoltam...
Szép kis gyűjteményem lett :)
A tésztával nagyon nagyon könnyű volt dolgozni, nem ragadt! Készítés közben jött Mesteréktől az infó hogy ez a recept eredetileg kekszkinyomóhoz készült, nem nyújtásra..hát én meg pont nyújtottam :) Na de mivel van kekszkinyomóm is, ezért a következő adag tésztát abba tettem és ilyen formákat is készítettem..
A kekszeket 170 fokos sütőben kb. 8 perc alatt sütöttem meg. De ez az idő változhat, hisz minden sütő máshogy süt.
Miután kihűltek, bevontam őket tojásfehérje habbal..
Sütéseimhez a Mester termékeket a Mester Család biztosítja!