Blog | Gluténmentes övezet
2015. Július 13. 13:13, hétfő
Szezámpelyhes maglisztes kenyér
Egy ideje (mióta számolom a kalóriákat) próbálkozom maglisztes kenyerek készítésével. Nagyon-nagyon sok receptet kipróbáltam, mindegyiknek más-más volt a hibája, ezért nem is írtam róluk blogbejegyzést. Most viszont azt hiszem megtaláltam azt a receptet ami nekem megfelelő. Rita oldalán található az alaprecept, szezámos paleo kenyér néven. Kisebb módosításokkal én így készítettem..
A száraz összetevők hozzávalói:
- 80 gr szezámpehely
- 20 gr lenmagpehely
- 25 gr lenmagliszt
- 20 gr kókuszliszt
- 20 gr útifűmaghéj
- 1 tk só
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk cukor
A folyadék hozzávalói:
- 3 db M-es méretű tojás
- 150 ml langyos víz
- 1 tk citromlé
- 2 ek kókuszolaj
A száraz és a nedves hozzávalókat külön-küön tálban kevertem össze, majd a folyadékot a maglisztekhez adtam, robotgéppel összekevertem és a kész masszát 10 percig állni hagytam.
Ez idő alatt az útifű és pelyhek megszívják magukat nedvességgel, ezután pedig könnyen formázható majd a tészta. 10 perc letelte után vizes kézzel egy cipó formát alakítottam ki, sütőpapíros tepsibe tettem és késsel bevágtam a tetejét..
180 fokra előmelegített sütőben sütöttem összesen 40 percet de 10 perc letelte után, ahogy Rita az eredeti receptben írta, egy kis edényben vizet tettem a sütőbe és így sütöttem tovább még 30 percet a kenyeret.
Nagyon finom, illatos kenyér lett a végeredmény :)
Annyira de annyira örülök neki, hogy végre sikerült!! Mert már nagyon sokat próbálkoztam és sehogy sem akart összejönni maglisztes verzióban, nem utolsó sorban gluténmentesen.
Kb. egy órát hagytam a konyhapulton, majd miután kihűlt, szeleteltem..
A szezám és a lenmag ahogy keveredik...nagyon kellemes illata van! :)