Blog | Gluténmentes övezet
2016. Január 02. 14:58, szombat
Tiramisu glutén és laktózmentesen
Még soha életemben nem készítettem tiramisut, még akkor sem amikor még nem kellett gluténmentesen étkeznem. Azt gondolja az ember nem is olyan nagy dolog elkészíteni, csak vesz az ember kész babapiskótát, azt jónapot..na igen, de mentes verzióban ez nem annyira egyszerű. Ma végre nekiláttam és megsütöttem életem elős tiramisuját :)
Elsőként babapiskótát kellett gyártanom. A tésztát a jól bevált háztartási keksz receptemből készítettem, most épp nutri free mix per pane lisztből. A babapiskóta formát, amivel a tésztát kiszaggattam, pedig Bettinek köszönöhetem💞
Tehát a babapiskóta receptje így néz ki: (kb. 28-30 db piskótához)
- 250 gr Nutri-free Mix per Pane liszt (itt kapható: Egészség Market)
- egy csomag Dr. Oetker vaníliás cukor
- 125 gr Liga
- 60 gr porcukor
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 egész tojás (M-es méretű)
A hozzávalókat egy tálba mértem, kézzel összegyúrtam és fél órára hűtőbe tettem. Fél óra leteltével a tésztát két réteg sütőpapír közé tettem, tenyeremmel kicsit lenyomtam, majd kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam és a babapiskóta formával kiszaggattam..
A formákat sütőpapíros tepsibe rakosgattam..
180 fokon 10-15 perc alatt készre sütöttem..
A krém hozzávalói: (recept innen)
- 250 gr laktózmentes mascarpone
- 375 ml laktózmentes habtejszín
- 250 g kristálycukor
- 3 db tojás (M-es méretű)
- 1 csomag Dr. Oetker zseltain
Tetejére:
- cukrozatlan holland kakaópor
A babapiskóták áztatásához én nem használtam kávét. Tudom, így az igazi, de mi nem szeretjük, így rumaromát használtam méghozzá két kisüveggel, ebbe tettem egy csomag Dr. Oetker vaníliás cukrot és ebbe forgattam a babapiskótát.
A megsült és kihűlt piskóták egyik felét a rumba áztattam..
..majd egy 20x30-as magasfalú jénaiba pakoltam a babapiskótákat..
Mielőtt felvetődik a kérdés..a laktózmentes mascarpone sajtot Ausztriában a Merkur bevásárló központban szereztem be, így néz ki:
A krém elkészítése a következő...Egy kisebb lábasban vizet melegítettem. Egy tálba mértem a tojásokat, belekevertem a cukrot, majd a forró vízgőz főlé tettem a tálat és felmelegítettem a tojásos cukros keveréket. Sűrűn megkevertem, de nem hagytam hogy felforrjon! Amíg a tojásos cukros lé a gőzfürdőn melegedett, addig a hűtőben előzőleg lehűtött tejszínből kemény habot vertem majd visszatettem a hűtőbe. A mascarponet kitettem egy tálba és simára kevertem. A közben felmelegedett tojásos cukrot krémet levettem a gőzről és robotgép legmagasabb fokozatán addig habosítottam míg teljesen ki nem hűlt!
Fontos hogy teljesen kihűljön! Miután ezzel megvoltam, elkezdtem összeállítani a krémet. A tejszínhabot kivettem a hűtőből, óvatosan belekevertem a mascarponet, majd hozzáöntöttem a tojásos cukros habot. A zselatint a zacsin levő leírás alapján készítettem el és még langyosan apránként a habos krémhez adagoltam, közben óvatosan kevertem a krémet. A jénaiba rakosgatott babapiskótára öntöttem egyharmad adag krémet..
Ezután jött a második adag beáztatott babapiskóta..
Jött a második adag krém és a maradék babapiskóta majd befedtem az egészet az utolsó adag krémmel..
..és az egészet fagyasztóba tettem. Pár óra múlva kivettem, forró vízbe mártott késsel vágtam fel..
Háát...nem a legszebb, viszont isteni finom!!!! ..és ahhoz képest, hogy az első sütésem, állati finomra sikerült :) :)
Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat az Egészség Market biztosítja!
www.egeszsegmarket.hu