Blog | Gluténmentes övezet
2014. Július 03. 09:42, csütörtök
Húsos-zöldséges töltött roló glutén-és laktózmentesen
Megéri dolgozni vele :)
A napokban bukkantam erre az ötletre a Kreatív Mánia facebook oldalán, nagyon megtetszett a töltött tölcsér, de tudtam hogy eléggé időigényes a dolog, így halogattam, eddig :)
Ma nekifogtam és nyugodtan mondhatom, nem bántam meg! Megéri pepecselni vele, mert nagyon- nagyon finom a végeredmény!
Íme a recept, átalakítva glutén- és laktómentes verzióra...
Hozzávalók: (a csésze nálam 2,5 deciliter mennyiséget takar!!!)
-1/2 csésze laktózmentes tej
- 1/2 csésze víz
- 3 evőkanál olaj
- valamivel kevesebb mint 1/4 csésze cukor
- 1 db felvert tojás
- 1 és 1/2 teáskanál só
- 3 teáskanál instant élesztő
- 4 csésze Nutri-free mix Per pane liszt
Tetejére kenéshez:
- 1 db tojás
- 1 ek laktózmentes tej
A töltelékhez:
- fél kg csirkemell filé
- 1 tasak Lucullus fokhagymás salátaöntet por
- 1 doboz laktózmentes natúr joghurt
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 kisebb kigyóuborka
- 2 db paradicsom
- 2 fej lilahagyma
A tészta hozzávalóit a dagasztógép táljába mértem, elindítottam a gépet és az olajat csak akkor adtam hozzá, amikor a tészta már majdnem összeállt. Kb. 5-6 percig dagasztottam, közben elkezdtem a technika órát, legyártottam a tölcséreket... Kartonlapból vékonyabb csíkokat (kb. 15 centi széleseket) vágtam, tölcsér alakra formáztam, tüzőgéppel összetűztem...
..és bevontam alufóliával...
Eután a kidagasztott tésztát enyhén rizslisztezett lapra borítottam, ahol annyi részre osztottam amennyi tölcsért korábban készítettem. A darabokat vékony kígyóvá sodortam és a tölcsér végétől kezdve feltekertem...
Miután feltekertem a tölcsérekre a tésztát,sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem őket..
... 50 fokos sütőben kb. 30-35 percet keltek..
Lekentem őket a felvert tojás és a tej keverékével és 190 fokon sütöttem 30 percet.
Amíg sültek a tölcsérek, felkockáztam a csirkemellet, sóztam, borsoztam és kevés olajon megsütöttem. A zöldségeket megmostam, kb. egyenlő nagyságúra kockáztam, a Lucullus salátaöntet port...
(én ezt használtam)
...a natúr joghurttal kikevertem és a zöldségekre öntöttem.
Miután megsültek a tölcséreim, megtöltöttem őket a hússal és a joghurtos zöldségekkel.
Persze nem lett olyan szép mint az eredeti receptben található, de nem érdekel! :) a lényeg, hogy baromi finom :)
A tölcsérekből egyébként nagyon könnyen kijöttek az alufóliával körbetekert papírformák, az oldalukat néhányszor megnyomtam, tekertem rajta egyet és ki is jött.
Belül is szépen megsült..
Na de még egyszer a végkifejlet! :)
Megjegyzés!!!
Ha legközelebb készítem, egy dolgon biztosan változtatni fogok...
Mégpedig azt, hogy a tölcsérek alját, ami közvetlenül a sütőpapírral érintkezik olajjal fogom lekenni és ugyan így teszek az oldalukkal is, mert sütés közben összenőnek és elég nehézkes szétválasztani őket. :)