Blog | Gluténmentes övezet
2015. Július 10. 16:15, péntek
Túrós tejszínes kakaós kalács glutén-és laktózmentesen
Tudom, nem épp a legmegfelelőbb időpontot válaszottam a kelt tészta készítésre, de nálam sajnos nincs is ilyen időpont. Amikor jön a sugallat, akkor neki kell állnom :) Ez így volt ma is, ugyanis volt a hűtőben egy doboz túró ami felhasználásra várt, így esett a választásom Barbi oldalán található túrós tejszínes kelt kakaós kalácsra. Én glutén-és laktózmentes verzióban készítettem.
Hozzávalók:
- 400 gr Nutri-free Mix per Pane liszt
- 250 gr laktózmentes túró
- egy csomag Dr. Oetker porélesztő
- 75 ml laktózmentes tej
- 50 ml laktózmentes habtejszín
- 3 ek cukor
- 2 egész tojás
- 3 ek kókuszolaj
- csipet só
+ egy tojás a kenéshez
Töltelék:
- 6 ek porcukor
- 2 ek holland kakaópor
- 4 ek kókuszolaj
A lisztet, cukrot és a porélesztőt a dagasztógép táljába mértem, hozzáadtam a langyos tej+tejszín keverékét, a sót a cukrot. Egy kisebb tálban a túrót kikevertem a két tojással majd ezt is a lisztes keverékhez adtam. Bekapcsoltam a gépet és kb. 10 percig dagasztottam a tésztát, közben hozzáadtam a 3 ek kókuszolajat is. Miután összeállt a tészta, olajos kézzel átkentem a tetejét és 50 fokos sütőben 40 percet kelesztettem, ezalatt duplájára nőtt. A tésztát két részre osztottam, mindegyiket egy rizsliszttel megszórt szilikon lapon fél centi vastagra nyújtottam, lekentem kókuszolajjal...
..és rászórtam a kakaós porcukros keveréket...
Ezután pedig felcsavartam...
Az egyik adag tésztát jénaiba tettem, a másikat egy kerámia tálba, ezt meg is csavartam. Visszatettem a meleg sütőbe még 20 percre pihenni őket, majd tetejüket felvert tojással lekentem...
180 fokos sütőben megsütöttem. Az időt nem néztem, mivel minden sütő más, így érdemes a színét figyelni! :)
Ilyen lett amit rúdban sütöttem..
Ilyen pedig a csiga alakúra formázott..
Isteni finom, puha, rugalmas, lyukacsos tésztája van! Mindenképpen próbáljátok ki!