Blog | Gluténmentes övezet
2015. Április 11. 11:04, szombat
Vaníliakrémes-rumos süti babapiskótával gluténmentesen
Ezzel a recepttel már régóta szemeztem, de sosem tudtam rávenni magam hogy csak emiatt külön süssek babapiskótát, persze gluténmentesen. A napokban beszereztem egy csomag Schär babapiskótát, gondoltam eljött az én időm, ma megsütöm a régóta kiszemelt példényt! :)
Az eredeti receptet itt találtam, arányaiban próbáltam követni, de azért néhány dolgot változtatni kellett rajta, én így készítettem...
A mézes-kakaós lap hozzávalói:
- 1 db tojás
- 50 gr vaj (én Ligát használtam)
- 150 gr porcukor
- 2 ek méz
- 7-8 ek laktózmentes tej
- 1 ek holland kakaópor
- 1 csomag Dr. Oetker sütőpor
- 200 gr Nutri-free Mix per Dolci süteményliszt
- 180 gr Nutri-free Mix per Pane liszt
- 1 ek tápióka keményítő
- 1 tk psyllium
A töltelék hozzávalói:
- 400 ml laktózmentes tej
- 1 csomag Dr. Oetker vaníliás pudingpor
- 200 gr vaj (Liga)
- 100 gr porcukor
- 1 ek rumaroma
- 1 csomag Dr. Oetker vaníliás cukor
A babapiskóta áztatásához:
- 1 csomag Schär babapiskóta
- 2 dl laktózmentes tej
- rumaroma vagy rum ízlés szerint
A mázhoz:
- 7 ek cukor
- 4 ek víz
- 3 ek kakaópor
- 1 ek riszliszt
Elsőként a mézes lapokat készítettem el. Előre mondom, nem egy egyszerű mutatvány ez, de megküzdöttem vele :) A tojást, a vajat, a cukrot, a mézet és a tejet feltettem főni 2 percre, majd levettem a tűzről és hozzáadtam a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport. Összeállítottam a tésztát, amit két részre osztottam és egy egyhén rizslisztezett sütőpapíron egy 30x25-ös téglalap alakra nyújottam. Azért a sütőpapír, mert nagyon nehéz volt dolgozni a tésztával és már az elején láttam, hogy nem fogom tudni tepsibe rakni, így a sütőpapírral együtt gondoltam könnyebb lesz. Így történt :)A lapokat légkeveréssel sütöttem 180 fokon, kb. 10-12 percig.
Fontos! A két lap mérete ne legyen nagyobb mint 30x25 centi, mert akkor nem lesz elég a krém!
Miután kisültek a lapok, a krémet kezdtem el összeállítani. Ehhez a tejet a pudingporral és a vaníliás cukorral alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémmé főztem, majd hagytam kihűlni. Közben a puha vajat a porcukorral kihabosítottam, hozzáadtam a rumaromát és a kihűlt vaníliás krémmel összekevertem.
Egy másik tálban a laktózmentes tejet a rumaromával összekevertem és a babapiskótákat belemártottam, párszor megforgattam és kivettem.
Az egyik mézes-kakaós lapot a krém felével lekentem majd a babapiskótákat a krémbe nyomkodtam..
Ezután a maradék krémmel befedtem a babapiskótákat..
...majd a másik kakaós lappal az egészet beborítottam.
A lapok nem túl szépek, mert nagyon nehéz volt dolgozni velük, de azért sikerült. :)
Végül elkészítettem a mázat a tetejére. Ehhez a cukrot a vízzel, a kakaóporral és a rizslisztel összekevertem, majd alacson lángon felfőztem. Hagytam kicsit hülni és belekevertem 3 ek olajat és pár csepp ecetet. Ezzel vontam be a sütit...
Legalább egy napot kell várni, hogy szépen lehessen szeletelni. Na én nem vártam, nem is tudtam szépen felvágni :)