Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Április 04. 14:03, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Az élénkülő import sem adott lendületet a használtautó-piacnak

Az élénkülő import sem adott lendületet a használtautó-piacnak

Az év végi, egyedi piaci fejlemények okozta időszakos felfutás után az idei első negyedévben ismét visszaesett a használtautó-piac aktivitása.

A Használtautó-index értéke annak ellenére csökkent több mint három százalékpontot, hogy a regisztrációs adó kedvező változása nyomán az év elejétől ismét csúcsra jár a használtautó-behozatal. A belföldi tulajdonosváltások száma azonban jelentősen visszaesett, és a kínálati átlagár is az 1,6 millió forintos szint alatt ragadt - derül ki a Használtautó.hu elemzéséből.

„Amint az várható volt, az átírási illeték év eleji emelésével érezhetően lanyhult a használtautó-piac aktivitása – értékeli a számokat Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – A forgalmat azonban nem csupán ez az egy körülmény fogta vissza, a visszaesésnek komoly kínálati okai is vannak. Miközben ugyanis a meghirdetett 5 évnél idősebb autók száma kis mértékben emelkedett az adatbázisunkban, az 1-5 éves kínálat több mind 20 százalékkal lett alacsonyabb, mint a tavalyi utolsó negyedévben. Bár az újautó-eladások száma a tavalyi évtől kezdve lassan, de folyamatosan nő, a néhány éves autók hiánya még sokáig fékezni fogja a használatutó-piac újbóli fellendülését.”

Az év elején a legtöbb gépjármű-kategóriában jelentősen csökkent a regisztrációs adó mértéke. Mindez a várakozásoknak megfelelően tovább növelte az importált használtautók volumenét: az első negyedévben ez a szám több mint duplája lett (+116 százalék) a 2011 hasonló időszakában mért értéknek.Ez a növekedés azonban két okból sem képes önmagában jelentős fordulatot eredményezni a használtautó-piacon: egyrészt a piac forgalmának továbbra is közel 90 százalékát a belföldi tulajdonosváltás generálja, másrészt a behozott autók mintegy kétharmada 5 éves vagy annál idősebb, 50 százalékának életkora meghaladta a 9 évet. Így az import a néhány éves autók iránti keresletet csak kis részben képes kielégíteni.

„Jelentős elmozdulást az idei év további részében sem várunk – ad kitekintést a Használtautó.hu ügyvezetője. – A lakosság korlátozott forrásai miatt keresleti oldalon nem számíthatunk komoly erősödésre. Kínálati oldalon a gazdasági környezet javulása okozhat némi pezsdülést. Amennyiben például (mondjuk egy IMF-megállapodás nyomán) az euró árfolyamát sikerül 290 forint alatt stabilizálni, az további lökést adhat a használtautó-importnak, amely így komolyabb élénkítő hatást gyakorolhat majd a használtautó-piacra.”

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.